Φεβρουάριος 1963. Το χιόνι στην περιοχή του Αμυνταίου ξεπερνά το 1,5 μέτρο. Οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι και το κρύο τσουχτερό. Μια νέα ζωή περιμένει να έρθει στο φως.

Στην τοπική κοινότητα Βεγόρας, η Ευστρατία Σονιάδου πρέπει επειγόντως να μεταφερθεί στη γυναικολογική κλινική της Φλώρινας, για να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών επιστρατεύεται στρατιωτικό άρμα με εντολή του Διοικητή από το στρατόπεδο Παπαπέτρου.

Επικεφαλής του άρματος είναι ο Δροσοπηγιώτης Μιχάλης Δέδες του Μηνά. Αφού το άρμα έφτασε στο χωριό, η εγκυμονούσα με ανάλογη φροντίδα επιβιβάστηκε στο εσωτερικό του άρματος. Ο Μιχάλης ζητάει να υπάρχει συνοδεία μιας ακόμα γυναίκας. Το άρμα ξεκίνησε για τη Φλώρινα. Σε απόσταση αναπνοής από το χωριό, περίπου 1 χιλιόμετρο, μέσα στο άρμα η Ευστρατία φέρνει στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι!

Πέρασαν 61 ολόκληρα χρόνια και ο Μιχάλης Δέδες, ομογενής σήμερα από το Ρότσεστερ της Αμερικής, όπου ζει τα τελευταία 50 χρόνια, δεν ξέχασε ποτέ το συγκεκριμένο περιστατικό και όσες φορές επέστρεφε στην Ελλάδα, έψαχνε να βρει τα ίχνη του βρέφους, που γεννήθηκε μέσα στο στρατιωτικό άρμα.

Φέτος, με τη βοήθεια της κυρίας Διαμάντως Κρητικο΄ύ από την Τ.Κ. Βεγόρας, ο Γιάννης Σονιάδης επιτέλους εντοπίστηκε. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε άκρως συγκινητικό κλίμα ενώ παρόντες ήταν τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη.

Δυστυχώς, η κυρία Ευστρατία έφυγε από τη ζωή λίγες μόνο μέρες πριν γίνει η συνάντηση…

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πηγή: echoflorina

X