Απώτερος στόχος της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen (Motor Oil-ΔΕΗ) οι εξαγωγές υδρογόνου σε Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη – Έρχονται Κοιλάδα Υδρογόνου και «υδρογονάδικο» στην Κρήτη

Στο Αμύνταιο θα λειτουργήσει η πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ελλάδα. Στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Καινοτόμων Τεχνολογιών & Προηγμένων Υλικών για τη Βιωσιμότητα στην Ενέργεια και το Περιβάλλον (ΑΡΤΕΜΙΣ) του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, με τίτλο «Ραντεβού με τις τεχνολογίες του υδρογόνου. Πώς, πότε και πού;» οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις εξελίξεις αλλά και τις προοπτικές της αξιοποίησης του υδρογόνου στην Ελλάδα.

Στην πρώτη θεματική ενότητα «Κομβικά έργα Υδρογόνου: Ο Οδικός Χάρτης για τη Μετάβαση στην Καθαρή Ενέργεια» ο CEO της Hellenic Hydrogen Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα σχέδια παραγωγής υδρογόνου της εταιρείας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο και αποτελεί μια κοινοπραξία της Motor Oil και της ΔΕΗ.

«Το πρώτο μας έργο θα πραγματοποιηθεί στο Αμύνταιο. Όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες η συνολική του δυναμικότητα θα ανέλθει στα 200 MW. Στην αρχική του φάση έχουμε υπολογίσει ότι η δυναμικότητά του θα είναι της τάξης των 20 έως 50 MW, όπου ο κύριος πελάτης θα είναι η μονάδα ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ, η οποία έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου σε ποσοστό 20%. Σκοπεύουμε μέχρι το α’ τρίμηνο του 2025 να έχουμε την τελική θετική απόφαση. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε βήματα τεχνικής και αδειοδοτικής ωρίμανσης με απώτερο στόχο να γίνουμε εξαγωγέας υδρογόνου στην Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

O Γιώργος Καραγιάννης, Senior Asset Integrity and Process Engineer του ΔΕΣΦΑ, αναφερόμενος στα μελλοντικά έργα και το στρατηγικό πλαίσιο της εταιρείας, τόνισε ότι αποτελεί μια βασική προτεραιότητα η εισαγωγή του υδρογόνου στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

«Γίνονται μελέτες από το 2023 ώστε για το πώς το υφιστάμενο δίκτυο Φυσικού Αερίου μπορεί να μεταφέρει υδρογόνο και σε τι ποσοστό, ενώ παράλληλα είναι υπό κατασκευή ο αγωγός ΦΑ της Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 100% υδρογόνο. Ωστόσο σε αυτήν την ενεργειακή μετάβαση το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Πηγή: Voria

X