Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Νίκο Σαμαρά – Πρ. Διευθυντή του Ε.Σ.Υ/ Ορθοπεδικό γιατρό και Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας.

Για τα θέματα της υγείας, ερωτηθείς αρχικά για το Κέντρο Αποκατάστασης Ασθενών στο Αμύνταιο (ΚΑΦΚΑ) και τις αναπτυξιακές τις δυνατότητες, αλλά και την δυσμενή κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα, το να κλείνει η κλινική γιατί δεν υπήρχαν ασθενείς και αν ισχύει ότι δεν υπάρχουν γιατροί να τους περιθάλψουν, ο ίδιος απαντάει σχετικά:

Είναι μια ιστορία 30 χρόνων, επί μια δεκαετία έμεινε κλειδωμένο, από το 2004 λειτούργησε ως φυσικοθεπευτήριο και από το ’14 και μετά λειτούργησε ως μονάδα αποκατάστασης ως παράρτημα του νοσοκομείου Φλώρινας. «Λειτούργησε λόγω της αυτοθυσίας των δύο γιατρών του, ενώ κάποτε λειτουργούσε και με έναν γιατρό και δύο φυσιάτρους και του υπόλοιπου προσωπικού. Λειτουργούσε με αποσπάσεις γιατρών από όμορα νοσοκομεία. Ήταν μια υποδομή που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά από την πολιτεία. Κάποιοι πολιτικοί μας το χαρακτήρισαν μέχρι και γάγγραινα του νομού. Ο υπουργός Υγείας είχε δημιουργήσει μια προσδοκία και έλεγε πως τέλη Ιουνίου «θα τρίβεται τα μάτια σας», ενώ δεν έχει γίνει τίποτα. Οι αντοχές των δύο γιατρών εξαντλήθηκαν, μέχρι που προχώρησαν στη μείωση των ασθενών και ουσιαστικά η δομή έκλεισε και απλά λειτουργεί σαν φυσικοθεραπευτήριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε την υποδομή μοναδική, όμοιά της δεν έχουν ούτε και πανεπιστήμια, ενώ ερωτηθείς αν έπιασε τελικά τόπο η υποδομή, απάντησε πως σίγουρα τέτοιες υποδομές χρειάζονται, σημειώνοντας πως έγινε μετά από πρωτοβουλία –πρόταση της Μαρίκας Μητσοτάκη στον τότε πρωθυπουργό. Τα κέντρα αυτά ήταν χρήσιμα, αλλά δυστυχώς και τα επτά που έγιναν απαξιώθηκαν, μένοντας μόνο του Αμυνταίου.

Είναι νοσοκομείο 100 κλινών και μέχρι τώρα λειτουργούσε μια πτέρυγα, 25 κλινών και πέρα από τις υπηρεσίες που προσφέρει δίνει αναπτυξιακές δυνατότητες στο Αμύνταιο, καθώς έρχονται ασθενείς από όλη την Ελλάδα, προσέθεσε, αναφερόμενος στην ανάγκη να προχωρήσει οργανόγραμμα και ανεξάρτητος οργανισμός ώστε να καταγράφεται τις ειδικότητες προβλέπει: Φυσιάτρους, ειδικούς γιατρούς, γενικούς γιατρούς κ.α., ώστε να προκηρυχτούν οι αντίστοιχες θέσεις.

Κληθείς να απαντήσει αν όλα αυτά γίνονται για να ωφελούνται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ο ίδιος απάντησε αρχικά πως φταίει το δημόσιο σύστημα υγείας, τη γραφειοκρατία της Ελλάδας. «Το νοσοκομείο δεχόταν ασθενείς που ουσιαστικά δεν τους δεχόταν τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης. Κάπου στη μέση είναι αλήθεια, ενώ υπάρχει έλλειψη βούλησης στο να προχωρήσουν σε δομές απαραίτητες για την υγεία», είπε σχετικά, λέγοντας πως  μόνος που είχε κινήσει το θέμα ήταν ο εκ Φλωρίνης βουλευτής Στ. Κωνσταντινίδης.

«Το νοσοκομείο έκλεισε λόγω εξουθένωσης γιατρών και συνεχίζει τη λειτουργία του ως φυσικοθεραπευτήριο. Οι εργαζόμενοι αποσπάστηκαν από τα γύρω νοσοκομεία και έμειναν μόνιμοι εκεί και όταν δεν είχαν αντικείμενο έπρεπε να επιστρέψουν. Πλέον είναι προσωπικό του ειδικού αυτού νοσοκομείου. Οι ανάγκες σε προσωπικό είναι τεράστιες. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και θέμα του πόσο γρήγορα θα το τρέξει ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν μπορεί να εμπλακεί η αυτοδιοίκηση και η περιφέρεια στο ΚΑΦΚΑ, απάντησε πως δεν μπορεί να υπάρξει παρέμβαση σε θεσμικό επίπεδο, αλλά άτυπα ασκούνται πιέσεις στον Υπουργό, και για το ΚΑΦΚΑ αλλά και για την υγεία.

Θα ξεκινήσει να εκπονείται ο υγειονομικός χάρτης

Για τα θέματα της υγείας, σε πρώτη φάση, καταγράφεται η γνώμη των πολιτών στην περιοχή, ενώ θα προσπαθήσουν να εκπονηθεί ένας τοπικός υγειονομικός χάρτης, με την καταγραφή να ξεκινάει τώρα.

Εντάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο

Για τα θέματα που ανακύπτουν στο περιφερειακό συμβούλιο και την επίκληση της αντιπολίτευσης ότι δεν εγκρίθηκαν τα χωροταξικά, αλλά και συνολικά τη λειτουργία του συμβουλίου, απάντησε πως υπάρχουν εντάσεις αναίτια και άλλοτε με αίτια.

Τέλος, στα άλλα θέματα της περιοχής, απάντησε πως «Η μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη μας ευνούχισε. Είχαμε επαναπαυτεί και δεν υπήρχε ανάγκη ανάπτυξης κάποιας διαφορετικής δραστηριότητες», τονίζοντας πως η δ. Μακεδονία έχει δημογραφικό πρόβλημα, καλπάζει η ανεργία στους νέους και την ίδια ώρα δεν υπάρχει ορατό αποτέλεσμα για το ΔΑΜ, όπως σχολίασε.

Τέλος, για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές εξελίξεις, απάντησε πως οι πολίτες θέλουν να ακούσουν τι λένε οι υποψήφιοι πρόεδροι, συμφωνώντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εισέπραξε την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ΠΑΣΟΚ διδάσκει πολιτικό πολιτισμό, χωρίς εντάσεις σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη μαζικότητα συμμετοχής, αλλά και από τους φίλους του ΠΑΣΟΚ». Το πασοκ πιστεύει στη σοσιαλοδημοκρατία. Αν η αριστερά πρεσβεύει τα ίδια, τότε θα προκύψει ένα κέντρο ώστε να προκύψει ένα νέος πόλος εξουσίας.

 

X