Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη & τον Υπάτιο Μωυσιάδη φιλοξένησε τον Στέφανο Τσίκα – Δικηγόρο και Πρώην μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του κόμματος.

Ερωτηθείς για τα τεκτενόμενα στο κόμμα, τις τοποθετήσεις του Ν. Παππά στη ΔΕΘ και το πολιτικό άνοιγμα για ένα ενιαίο μέτωπο, απάντησε πως αν μια τέτοια προσπάθεια δεν υποστηριχθεί από τις βάσεις των δύο κομμάτων θα είναι θνησιγενής, με την πρόταση να είναι θετική.

Για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη, ο ίδιος απάντησε πως το καταστατικό υπάρχει, είναι «ευαγγέλιο» για ένα κόμμα και πρέπει να τηρείται. Για το αν θα έπρεπε να υπάρχει άλλη σύνθεση της κεντρικής επιτροπής στο κόμμα, απάντησε πως θα έπρεπε να φροντίσει να υπάρχει μια άλλη Κ.Ε., που να ανταποκρίνεται στη βάση που τον εξέλεξε.

Σημείωσε πως ο κ. Κασσελάκης έκανε στρατηγικά λάθη και θα έπρεπε να φροντίσει να πλαισιωθεί από ικανά άτομα, ενώ ερωτηθείς για τα όσα έχει λεχθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι είναι το όραμα για την επόμενη ημέρα, απάντησε: «Κάθε εμπόδιο για καλό. Η κάθε ιστορική συγκυρία, αναδεικνύει και τους πρωταγωνιστές της. Κάποιοι θα αναδειχθούν ως πρωταγωνιστές και κάποιοι για τον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισαν. Είναι ευκαιρία για τα στελέχη να επιδείξουν την πολιτική ωριμότητα που έχουν, ώστε να μπορέσει το κόμμα να παίξει το ρόλο που του ανέθεσε η κοινωνία, κοινοβουλευτικά και πολιτικά».

Ερωτηθείς αν ήταν ρίσκο για την Αριστερά η επιλογή Κασσελάκη, απάντησε πως εκ του αποτελέσματος για κανέναν δεν ήξερες τι θα βγει. «Στα μάτια του κόσμου ήταν το νέο, που θα απαλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μικροπολιτική και τις παρεούλες που μέχρι τώρα μάστιζαν το κόμμα. Δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει αυτό που ήθελε. Προφανώς ευθύνεται και ο ίδιος και όλα θα κρίνει η ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον κύκλο εσωστρέφειας που έχουν μπει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κυβερνητική αντιπρόταση, αλλά και το ενδεχόμενο να καλυφθεί το κενό της κεντροαριστεράς από κόμματα πιο δεξιά της ΝΔ, ο ίδιος απάντησε σε σχέση με τις ευθύνες που υπάρχουν και στα δύο κόμματα και στον καθένα.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη να πάρει σαφή θέση ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας του να δράσει ως πολιτικό κεφάλαιο που είναι. Το αν θα πάρει πρωτοβουλία είναι ένα δεύτερο βήμα, σημείωσε, λέγοντας πως θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσει.

Εκτίμησε, επίσης, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εκφράστηκε μέσω του ΣΥΡΙΖΑ και μια απόφαση για νέο κόμμα θα ήταν «ατυχής». «Την απάντηση θα τη δώσει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ αν είναι υποψήφιος. Αν είναι υποψήφιος και εκλεγεί, οι υπόλοιποι θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», σημείωσε με νόημα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να δείξει «πολιτικό πολιτισμό», όπως τόνισε.

Για το σενάριο επαναπατρισμού των στελεχών της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση Κασσελάκη, ο ίδιος εκτίμησε πως «όσοι έφυγαν είναι γιατί υποδαύλιζαν τις προσπάθειες Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ και έφυγαν γιατί δεν μπόρεσαν να τιμήσουν τις εκλογές, πράγμα ανήθικο, έφυγαν γιατί έχασαν και αυτό είναι πολιτική ατιμία».

Για τις αλλαγές, απάντησε πως αυτές πρέπει να γίνονται από τη βάση, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιος υποψήφιος που μπορεί να ενώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, σημείωσε πως ο Φάμελλος είναι μια καλή περίπτωση με στέλεχος συγκροτημένο και ο Πολάκης είναι μια καλή περίπτωση επίσης και εκφράζει μερίδα κόσμου και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε πως είναι νωρίς ακόμη και μένει να φανεί αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Κασσελάκης. Τέλος, σημείωσε πως ο πρόεδρος από μόνος του δεν αρκεί για να κερδηθούν εκλογές, σημειώνοντας πως ο Π. Πολάκης μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο του αρχηγού.

X