Ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί στην Κοζάνη και ολοκληρώνεται την Τετάρτη το Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, μια διοργάνωση που αποτελεί την κύρια επιστημονική εκδήλωση στο Πεδίο της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης.

Το συνέδριο φέτος έχει τίτλο «Συνέργειες, Καινοτομίες και Μετασχηματισμοί στις Βιβλιοθήκες: Κατευθύνσεις για βιώσιμο μέλλον» και διεξάγεται σε μία από τις κορυφαίες Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας, που δεν είναι άλλη από την Κοβεντάρειο της Κοζάνης.

Σε ένα από τα πρώτα θεματικά τραπέζια του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να ρωτήσουν τους Βουλευτές και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης σχετικά με τα θέματα που τους απασχολούν, με την έναρξη να κάνει ο Υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος μίλησε μέσω βιντεοκλήσης.

Το βιβλίο πρέπει να υπάρξει και να συνεχίσει την πορεία του στο χρόνο, τόνισε ο Υφυπουργός και ζήτησε τα συμπεράσματα του συνεδρίου ώστε να προωθήσει τα ζητήματα του κλάδου των Βιβλιοθηκονόμων εκεί που μπορεί.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για την υπο- στελέχωση και την υποχρηματοδότηση των Βιβλιοθηκών, ενώ κομμάτι της συζήτησης πήρε και το νέο δεδομένο που ισχύει για τις δημοτικές βιβλιοθήκες, οι οποίες συγχωνεύτηκαν με τους Δήμους στα πλαίσια της απορρόφησης των Νομικών Προσώπων.

«Το προηγούμενο διάστημα ενεργοποιήθηκε αυτός ο νόμος ώστε να εστιαστούν οι δαπάνες σε πιο ουσιαστικές και δημιουργικές κατευθύνσεις», υποστήριξε ο Βουλευτής της ΝΔ, Στάθης Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε πως πρέπει να δοθεί ευελιξία στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για στελέχωση των βιβλιοθηκών.

Από την πλευρά του ο επίσης Βουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ζήτησε περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση από τον κλάδο ώστε να μπορούν να προωθηθούν τα αιτήματά τους και τόνισε πως το ζήτημα των Βιβλιοθηκών δεν έχει πολιτικό χρώμα.

«Χρειάζεται κοινή προσπάθεια όλων, σήμερα οι βιβλιοθήκες καταρρέουν. Είναι στολίδια αλλά καμία πολιτική ηγεσία, κανένας δήμος και καμία πολιτική ηγεσία δεν έδωσε βαρύτητα και προτεραιότητα στις βιβλιοθήκες. Ελάτε να συνεργαστούμε όλοι μας».

Για έλλειψη εθνικής στρατηγικής για το βιβλίο μίλησε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέττα και φάνηκε να εκφράζει τη διαφωνία της με την απόφαση συγχώνευσης των Νομικών Προσώπων στους Δήμους.

Έχοντας ως Δήμαρχος ασχοληθεί με το θέμα των Βιβλιοθηκών, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, θύμισε τις προσπάθειες του Δήμου Κοζάνης με το ΙΝΒΑ, ενώ φυσικά στάθηκε στην ιστορία της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θυμίζοντας σε όλους την ομιλία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου.

«Πολιτική βιβλίου δεν νοείται αν δεν βάλουμε τη διάσταση της ανάγνωσης και να σπρώξουμε τα παιδιά στο βιβλίο. Ο μεγάλος αντίπαλος είναι ο ορυμαγδός από το διαδίκτυο. Είναι ανίκητος ο αντίπαλος. Σχολικές βιβλιοθήκες παντού», τόνισε.

Στις ευθύνες των κυβερνήσεων που πέρασαν τα τελευταία χρόνια και έχουν περιορίσει τις προσλήψεις στις Βιβλιοθήκες στάθηκε ο Βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής.

Ναυαρχίδα της πόλης χαρακτήρισε τη Βιβλιοθήκη ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης και αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες ώστε να μετεξελιχθεί σε κέντρο μάθησης, καινοτομίας, συνάθροισης και μόχλευσης της γνώσης.

«Δεν είχαμε καμία πρόθεση να καταργήσουμε το Νομικό Πρόσωπο, τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης και δικαιολόγησε την απόφαση με το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού:

«Κάναμε τμήμα τη Βιβλιοθήκη ενώ με 5 άτομα θα έπρεπε να είναι Γραφείο. Εμείς θέλουμε να την κάνουμε Διεύθυνση. Είναι πολλοί που κατάλαβαν λάθος τις προθέσεις μας, αλλά θα δούμε πως θα λειτουργήσει αυτή η μετάβαση. Για να λειτουργήσει μία βιβλιοθήκη θέλει προσωπικό σε πολλές ειδικότητες και δυστυχώς είναι υπό- στελεχωμένοι οι δήμοι».

 

X