Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Χρήστο Ιωάννου – Πολιτικό Μηχανικό.

Μιλώντας για την αβεβαιότητα που υπάρχει στην περιοχή της Πτολεμαΐδας για τον ενεργειακό σχεδιασμό, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε πως η ΔΕΗ έχασε το δημόσιο χαρακτήρα της, τη στιγμή που αιφνιδιάστηκε η περιοχή από την απολιγνιτοποίηση, μια περικοπή που εξαρτιόταν από το λιγνίτη.

Η τηλεθέρμανση εξαρτάται από κάποιον άλλο να το παράξει, άρα εκ των πραγμάτων έπρεπε να βρούμε κάποιες λύσεις στο «φτερό» ώστε να έχουμε θέρμανση. Μια από αυτές ήταν και οι ηλεκτρολέβητες. Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την παροχή θερμικής ενέργειας και σωστά το κάναμε, ειδάλλως δεν θα είχαμε θέρμανση», σχολίασε σχετικά, ερωτηθεις για το τι προσδοκίες υπήρχαν, εκτίμησε πως ενδεχομένως πίστευαν ότι θα ήταν νωρίτερα έτοιμη η 5η μονάδα, ωστόσο λόγω ρύπων και χρηματιστηρίου ενέργειας δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ταυτόχρονα δύο μονάδες.

«Έπρεπε να αποφασίσουν κεντρικά αν θα λειτουργούσε ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου για να θερμαίνεται η Κοζάνη ή η Πτολεμαΐδα 5 για να θερμαίνεται η Πτολεμαΐδα, η οποία είχε τους ηλεκτρολέβητες, λύση που απέρριψε ο Δήμος Κοζάνης καθώς έχει υπερβολικό κόστος. Ενώ το γνωρίζουμε ότι είναι υπερβολικό κόστος, έπρεπε να βρούμε μια λύση. Δεν προέκυψε να λάβουμε νέες ώρες γιατί ήταν πολιτική επιλογή. Η περιοχή έχει χάσει τη βαρύτητα παρέμβασης στο κέντρο, γιατί πλέον μετατοπίστηκε το κέντρο βάρους σε άλλη παραγωγή», ανέφερε επίσης.

Σημείωσε, ακόμη, ότι τα εννιά χρόνια μέχρις ότου γίνει η απολιγνιτοποίηση είναι διάστημα σχεδιασμού, αλλά όχι επαρκές για να ανασάνουν οι περιοχές και να περάσουν στην επόμενη ημέρα. Ωστόσο, τόνισε ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα πράγματα. «Ίσως να μην θέλαμε να πιστέψουμε τι έρχεται. Το 2015 είχε ξεκινήσει μια συζήτηση για εναλλακτικές τηλεθερμάνσεις, όπως η αεροποίηση με βάση οργανικά απορρίμματα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση κατασκεύασε τον αγωγό Φ/Α και εφόσον έχουμε τεχνογνωσία για να κατασκευάσουμε μονάδες συμπαραγωγής, για ποιο λόγο να μην εκμεταλλευτούμε την παραγωγή ηλεκτρισμού;» αναρωτήθηκε, λέγοντας πως τώρα κανείς ιδιώτης δεν θα το κάνει.

«Ούτε η Πτολεμαΐδα 5 δίνει ενέργεια στο δίκτυο, ούτε η ΣΗΘΥΑ προχώρησε ακόμη, ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος με τους ηλεκτρολέβητες και να παρακολουθούμε το τι γίνεται σήμερα. Κίνηση υπό πίεση είναι οι ηλεκτρολέβητες αλλά σήμερα η Τ/Θ αντιμετωπίζει δυσβάστακτα τιμολόγια. Δεν πιστεύω ότι έγιναν όλα τέλεια από πλευρά μας, αλλά το θέμα είναι να δούμε τι γίνεται από εδώ και πέρα. Θα συζητήσουμε την αξιοποίηση των απορριμμάτων, όχι με καύση», ανέφερε επίσης.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε η αυτοδιοίκηση να κατασκευάσει η ίδια τη ΣΗΘΥΑ, απάντησε πως θα έπρεπε και θα μπορούσε, ακόμη και σήμερα, να κάνει η ίδια τη μονάδα και να της επιτραπεί να το λειτουργήσει με κριτήρια ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, σημείωσε πως σήμερα πρέπει να βρεθεί μια λύση για τις επόμενες δύο χρονιές τηλεθέρμανσης, εκτιμώντας ότι εφέτος θα βρεθεί λύση.

X