Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η ένταξη της κίνησης στην καθημερινότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία και την ευεξία τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Πιο αναλυτικά, οι συνήθειες της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως είναι η πολύωρη παραμονή μπροστά από οθόνες και η χρήση του αυτοκινήτου για μικρές αποστάσεις, έχουν μειώσει αισθητά την καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, υπάρχουν απλοί και ευχάριστοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες να κινηθούν περισσότερο και να δημιουργήσουν υγιείς συνήθειες που θα ωφελήσουν όλα τα μέλη τους.

 

Αν θέλετε κι εσείς να βάλετε παραπάνω κίνηση στη ζωή σας, αλλά και στη ζωή των παιδιών σας, παρακάτω θα βρείτε ιδέες που θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε μια πιο ενεργητική καθημερινότητα. Πάμε να τις δούμε!

1.  Καθημερινοί περίπατοι

Ξεκινάμε με κάτι πολύ απλό μεν, ιδιαίτερα ευεργετικό δε. Και δεν είναι άλλο από τους καθημερινούς μικρούς περιπάτους, οι οποίοι αποτελούν έναν από τους πιο ευχάριστους τρόπους να προσθέσετε περισσότερη κίνηση στη ζωή σας. Σας προτείνουμε λοιπόν να καθιερώσετε έναν περίπατο το πρωί ή το απόγευμα ως μια ρουτίνα που θα απολαμβάνετε ως οικογένεια, χωρίς ωστόσο να αφιερώνετε πολύ χρόνο από την ημέρα σας. Αυτό μπορεί να γίνει στο πάρκο της γειτονιάς, σε έναν κοντινό πεζόδρομο ή ακόμα και γύρω από το τετράγωνο.

 

Οι περίπατοι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να μιλήσετε με τα παιδιά σας, να ανακαλύψετε τη φύση (αν ανήκετε στους τυχερούς και την έχετε κοντά σας!) και να αποφορτιστείτε από το άγχος της ημέρας. Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε τη βόλτα σας σε παιχνίδι, αναζητώντας συγκεκριμένα αντικείμενα ή κάνοντας διαγωνισμούς ποιος θα φτάσει πρώτος σε ένα σημείο. Τέλος, μην αμελήσετε να επενδύσετε στον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως είναι τα παιδικά αθλητικά παπούτσια, οι άνετες φόρμες και ό,τι άλλο μπορεί να ενισχύσει την προσπάθειά σας για περισσότερη κίνηση.

2.  Αλλαγή ρουτίνας

Πέρα από τους μικρούς περιπάτους, είναι σημαντικό να τροποποιήσετε και τη ρουτίνα της καθημερινότητάς σας. Μικρές αλλαγές, όπως το να περπατάτε ή να κάνετε ποδήλατο αντί να χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις, μπορούν να προσθέσουν επιπλέον κίνηση στην ημέρα σας. Για παράδειγμα, αν το σχολείο ή η παιδική χαρά είναι κοντά, μπορείτε να πηγαίνετε με τα πόδια και συνεπώς να αυξήσετε τον αριθμό των καθημερινών σας βημάτων.

 

Επίσης, τι θα λέγατε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, να κάνετε μικρές βόλτες μετά το γεύμα ή να εδραιώσετε μία οικογενειακή δραστηριότητα όπως το περπάτημα με το σκύλο σας; Εμείς σας συμβουλεύουμε να δείτε τι είναι αυτό που ταιριάζει σε εσάς και την οικογένειά σας και να το εντάξετε στην κάθε σας ημέρα.

3.  Δραστηριότητες στο σπίτι

Εκτός από το εξωτερικό περιβάλλον, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να κινηθείτε και μέσα στο σπίτι. Μπορείτε λοιπόν να δημιουργήσετε έναν χώρο όπου τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν και να κινηθούν ελεύθερα, όπως ένα δωμάτιο για χορό ή γυμναστική. Στη συνέχεια βρείτε εύκολες ασκήσεις, όπως διατάσεις, χοροπηδητά, γιόγκα ή ακόμα και σύντομα προγράμματα γυμναστικής και κάντε τα μέρος της καθημερινότητάς σας.

 

Τέλος, ο χορός είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να κινηθείτε μαζί με τα παιδιά σας και να ενισχύσετε τον δεσμό σας. Βάλτε λοιπόν δυνατά τη μουσική και αφήστε τα παιδιά να χορέψουν ελεύθερα. Χορέψτε όμως κι εσείς, καθώς είμαστε σίγουροι ότι η όλη διαδικασία μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμη για όλους.

4.  Ενασχόληση με αθλήματα

Η ενασχόληση με αθλήματα είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή για να ενσωματώσετε περισσότερη κίνηση στη ζωή σας. Είτε πρόκειται για ατομικά αθλήματα όπως το τένις, η κολύμβηση ή η αναρρίχηση, είτε για ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, τα αθλήματα δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν δεξιότητες, να αναπτύξουν αυτοπειθαρχία και να διασκεδάσουν.

 

Επιπλέον, μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς ή να τα παρακολουθείτε, ενθαρρύνοντάς τα και υποστηρίζοντας τη συμμετοχή τους. Τέλος, αν υπάρχει η δυνατότητα, μπορείτε να οργανώσετε οικογενειακά παιχνίδια, κατά τα οποία όχι μόνο θα επωφεληθείτε από τα οφέλη της κίνησης, αλλά θα δημιουργήσετε και όμορφες αναμνήσεις.

 

Είναι προφανές ότι η ένταξη της κίνησης στην καθημερινότητα δεν απαιτεί μεγάλες θυσίες ή πολύ χρόνο. Με λίγη φαντασία και δημιουργικότητα, οι παραπάνω συνήθειες μπορούν να γίνουν μια φυσική και διασκεδαστική πλευρά της ζωής σας, βελτιώνοντας την υγεία, τη διάθεση και τη σύνδεση όλης της οικογένειας!

X