Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Λάζαρο Εμμανουηλίδη – Πρόεδρο Τ.Κ. Περδίκκα, μιλώντας για τα εκατοντάδες νεκρά ψάρια στις όχθες του τεχνητού φράγματος του Περδίκκα.

Ειδικότερα, εδώ και δύο – τρεις ημέρες έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στη λίμνη, οπότε και για την αντιμετώπιση του φαινομένου έγιναν ενέργειες από το δήμο, την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, ώστε να δουν τι φταίει.

Το φαινόμενο, όπως σημείωσε ο κ. Εμμανουηλίδης, αποδίδεται στην έλλειψη νερού και οξυγόνου στη λίμνη, καθώς η λίμνη είναι σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας. Μάλιστα το χειμώνα που πέρασε δεν έβρεξε πολύ και δεν χιόνισε πολύ στα βουνά.

Λόγω της μειωμένης στάθμης της λίμνης τα ψάρια οδηγούνται στην άκρη της λίμνης και από την έλλειψη οξυγόνου πεθαίνουν.

Οι φορείς τις αμέσως επόμενες ώρες θα περισυλλέξουν τα νεκρά ψάρια, τα οποία θα πάνε για υγειονομική ταφή, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο.

Επίσης, στη λίμνη έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να συμβαίνει κάτι άλλο. Ωστόσο επειδή από τη λίμνη ποτίζονται τα ζώα δεν έχει παρατηρηθεί άλλο κρούσμα σε άλλα ζώα (πουλιά, πελαργοί, κορμοράνοι που πίνουν νερό από το λίμνη, δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα).

Σε ό,τι αφορά τη στάθμη της λίμνης, στο βαθύτερο σημείο της δεν ξεπερνάει τα 3 με 4 μέτρα, έχοντας πέσει πάνω από 10 μέτρα, ενδεικτικό της κατάστασης.

Σήμερα είναι πάνω από 200 με 300 νεκρά ψάρια τα οποία θα πάνε σε υγειονομική ταφή και από εκεί και ύστερα οι φορείς ψάχνουν την καλύτερη δυνατή λύση (πιθανώς να προσπαθήσουν να βάλουν νερό με βυτία του δήμου).

(η φωτογραφία από ΕΡΤ)

X