Ο Υπάτιος Μωυσιάδης φιλοξένησε τον Στέλιο Ψωμά – Σύμβουλο του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, μιλώντας για την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και τις διαθέσιμες λύσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας, που πλέον δεν προβλέπονται. Πλέον τα πράγματα, όμως, άλλαξαν και τα νοικοκυριά μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές που θα πληρώνουν. Το κύριο εργαλείο είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σπίτι ή επιχείρηση, που μπορεί να εγγυηθεί σταθερό κόστος για το ρεύμα που παράγεται.

Υπάρχει η δυνατότητα αυτοκατανάλωσης, ωστόσο υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο που θα εφαρμόζεται. Ενώ μέχρι σήμερα οι καταναλωτές χρησιμοποιούν ενεργειακό συμψηφισμό, σήμερα γίνεται ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός. Αυτό σημαίνει ότι εγκαθιστώντας φ/β καταναλώνει ότι καταναλώνει και την περίσσια ενέργεια την πουλάει στο δίκτυο, κάτι που θα ισχύει για μια 20ετία.

Το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο δημοσιεύθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, με καθυστέρηση, με τον κ. Ψωμά να τονίζει πως ο ΔΕΔΔΗΕ θα αρχίζει να υποδέχεται νέες αιτήσεις με βάση το εργαλείο, αλλά και οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται για να καταλήξουν αν τους συμφέρει ή όχι το σχήμα.

Στην αυτοκατανάλωση, όση ενέργεια δεν καταναλωνόταν επί τόπου, πήγαινε στο δίκτυο, όπου αποθηκεύονταν για μια τριετία. Το Net billing δεν επιτρέπει την αποθήκευση, με την περίσσια ενέργεια να πωλείται στο δίκτυο, έναντι σε μια τιμή χονδρεμπορικής αγοράς.

Για τις επιχειρήσεις , ερωτηθείς αν μπορεί να εγκατασταθεί σύστημα αναλόγων και των υποδομών του, απάντησε πως η νέα νομοθεσία είναι πιο ευέλικτη για τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιήσει την αυτοκατανάλωση. Μπορείτε είτε να βάλει στο κτήριο του Φ/Β ή να εγκαταστήσει το σύστημα κάπου μακριά, αν δεν διαθέτει τον κατάλληλο χώρο. Επίσης, υπάρχει μια ευελιξία στο ποια κτήρια της επιχείρησης θα εξυπηρετούνται, ενώ υπάρχει τέλος η δυνατότητα όση μικρή περίσσια ενέργεια περισσεύει να χάνεται.

Ακόμη, η νομοθεσία προβλέπει ότι υπάρχει έξτρα ηλεκτρικός χώρος για οικιακούς και εμπορικούς τομείς, αλλά και τους αγρότες. «Σ. Ψωμάς: Ο πιο πολύτιμος πόρος στον τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο ηλεκτρικός χώρος», σημείωσε με έμφαση, καθώς υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού χώρου, ενώ με τη νέα νομοθεσία υπάρχει διαθεσιμότητα, προκειμένου να γίνουν έργα αυτοκατανάλωσης, ακόμη και σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα.

Το όριο είναι στα 10,8 KW για τα οικιακά συστήματα, ένα όριο που σύμφωνα με την ίδιο καλύπτει την πλειονότητα των αναγκών ενός νοικοκυριού. Για τις επιχειρήσεις το όριο είναι η συμφωνημένη ισχύς που έχει υπογράψει κανείς με τον πάροχό του (35, 85 έως και 250 kw).

Για την ανησυχία αρκετών μικροεπενδυτών για τις περικοπές, απάντησε πως ήδη ψηφίστηκε νομοθεσία, όπου ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει από τα μικρομεσαία πάρκα να εγκαταστήσουν εξοπλισμό ώστε να περιορίζουν ή να περικόπτουν ενέργεια όταν υπάρχει ασφάλεια στο δίκτυο. Αυτό γίνεται γιατί σήμερα τέτοια τεχνική δυνατότητα υπάρχει στα μεγάλα πάρκα, μεσαίας και υψηλής τάσης.

«Η πραγματική λύση στο πρόβλημα των περικοπών είναι να εγκατασταθούν συστήματα αποθήκευσης ενέργειας», απάντησε σχετικά, κάνοντας λόγο για στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και σχολιάζοντας πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον προς την εν λόγω κατεύθυνση.

X