Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε την Κατερίνα Ασπράγκαθου – Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Εορδαίας.

Αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, στην γενική εκπαίδευση και την ειδική αγωγή, τα κενά που υπάρχουν στην παράλληλη στήριξη αλλά και την ανησυχία που υπάρχει μετά την εγκύκλιο του υπουργείου τον Αύγουστο για τις συγχωνεύσεις τμημάτων, όπου ισχύει ένας εκπαιδευτικός για 25 μαθητές, τη στιγμή που δάσκαλοι ζητούν 18 μαθητές ανά τάξη.

Φέτος δεν θα γίνουν πολλές συγχωνεύσεις τμημάτων, σημείωσε, κάνοντας λόγο – ωστόσο- για ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς αν προχωρήσει αυτό θα μείνουν τα μισά σχολεία στην πόλη, ενώ στα χωριά υπάρχει πανελλαδικά πρόβλημα έλλειψης μαθητών. Ιδίως στην Εορδαία, πολλά νέα ζευγάρια αναγκάζονται να φεύγουν.

Ο νόμος υπήρχε πάντα, ξεκαθαρίζει, λέγοντας πως είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών να βάζουν ένα δύο μαθητές ακόμη, με τους εκπαιδευτικούς να λένε πως πρόκειται για μεγάλο αριθμό μαθητών.

Η ανησυχία των εκπαιδευτικών είναι ότι σταδιακά θα προχωρήσουν σε περισσότερες συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων, με το πρόβλημα να αντιμετωπίζει η περιφέρεια και όχι τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στην Εορδαία αν εφαρμοστεί, θα μειωθούν οι θέσεις για νέους εκπαιδευτικούς, τονίζει η ίδια και οι νέοι διορισμοί μονίμων και αναπληρωτών θα μειωθούν. Σταδιακά δεν αποκλείεται να μειωθούν τα τμήματα, ενώ τα σχολεία της Πτολεμαΐδας δεν αποκλείεται να υποβιβαστούν.

Στα χωριά της Εορδαίας, υπάρχει σε αναστολή του νηπιαγωγείο του Καρυοχωρίου, ενώ και στο Μουρίκι και στο Βέρμιο παρατηρείται μείωση του μαθητικού πληθυσμού, τη στιγμή που τα σχολεία αυτά είναι πλήρως εξοπλισμένα και γίνεται πολύ καλή δουλειά.

Στο Βέρμιο (πλην Πύργων) και στο Μουρίκι παρατηρείται μεγάλη μείωση μαθητικού πληθυσμού, προσέθεσε.

Για την παράλληλη στήριξη, όσα κενά υπάρχουν θα καλυφθούν στις 20/9 με τη Β΄ φάση αναπληρωτών, ενώ τα βιβλία είναι στα σχολεία ήδη.

Τέλος, ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, καλώντας το υπουργείο να μεριμνήσει για τους μισθούς των εκπαιδευτικών, ιδίως των αναπληρωτών.

X