Αντίστροφα μετράνε οι ημέρες για το άνοιγμα των σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την προσεχή Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, με την πρώτη εικόνα σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία να είναι σχετικά καλή, από πλευράς εκπαιδευτικού δυναμικού.

Ειδικότερα και με βάση τα στοιχεία που έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δ. Μακεδονίας, όπως ενημέρωσε σχετικά η αναπληρώτρια διευθύντρια Δέσποινα Παπαδοπούλου, η εικόνα στη Δυτική Μακεδονία είναι σχετικά καλή και ό,τι κενά προκύψουν θα τα αιτηθούν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης και η Περιφερειακή Διεύθυνση, προκειμένου να καλυφθούν σε νέους κύκλους προσλήψεων από το υπουργείο.

Ειδικότερα, η ίδια επεσήμανε ότι εφέτος έγιναν αρκετές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού (τόσο σε γενική όσο και σε ειδική αγωγή), οι οποίοι ανέλαβαν ήδη υπηρεσία, και στους τέσσερις νομούς στη Δ. Μακεδονία.

Έγιναν, επίσης, οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών και καλύφθηκαν – σε πρώτη φάση- τα κενά των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων. Ακόμη, αναμένονται και οι επόμενες φάσεις αναπληρωτών, ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί η τελική εικόνα στα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά την ειδική αγωγή, εφέτος έγιναν, όπως τονίζει η κ. Παπαδοπούλου, οι περισσότερες προσλήψεις από κάθε άλλη χρονιά, ενώ προσλήψεις έγιναν και στο κομμάτι της παράλληλη στήριξης (πρόκειται για αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ).

Οι οργανικές θέσεις έχουν καλυφθεί και στην παράλληλη στήριξη υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης, απάντησε σχετικά, λέγοντας πως αν υπάρξει κάποια εκκρεμότητα, τότε θα διεκδικηθεί για επόμενες φάσεις προσλήψεων.

Η κ. Παπαδοπούλου προσέθεσε πως εγκρίθηκαν αρκετά από τα ολιγομελή τμήματα, ενώ έγιναν και κάποια ολιγομελή που δεν εγκρίθηκαν.

Συγχωνεύσεις τμημάτων 

Για τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν αναφορικά με τις συγχωνεύσεις τμημάτων, η ίδια διευκρίνισε πως υπήρχαν τμήματα σχολικών μονάδων που λειτουργούσαν με αριθμό πολύ χαμηλότερο από το επιτρεπόμενο, οπότε και σε αυτές τις περιπτώσεις προχώρησαν σε συγχωνεύσεις. Το όριο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 25 μαθητές και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση 27 μαθητές.

Προσλήψεις στα μουσικά 

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στη μουσική εκπαίδευση, η κ. Παπαδοπούλου απάντησε πως έγιναν εφέτος και αρκετές προσλήψεις εκπαιδευτικών μουσικών ειδικοτήτων, όπως και μόνιμου προσωπικού, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μιας και εκεί διδάσκεται η μουσική. Η εικόνα, σημειώνει, είναι ικανοποιητική και για τα λειτουργικά κενά θα αιτηθούν αναπληρωτές.

Αντισεισμικότητα σχολικών μονάδων

Το ζητούμενο που υπάρχει από πλευράς Υπουργείου, σήμερα, είναι για όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας να επιβεβαιωθεί η αντισεισμικότητα των κτιρίων, ωστόσο αυτό είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης.

 

Βιβλία

Τέλος, σε επί μέρους θέματα, τα βιβλία υπάρχουν και κατά παράδοση δίνονται στους μαθητές στον αγιασμό, ο οποίος θα γίνει με καλούς –όπως όλα δείχνουν- οιωνούς, την προσεχή Τετάρτη 11/9 και την κ. Παπαδοπούλου να εύχεται καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς, ιδίως στα πρωτάκια, αλλά και στους τελειόφοιτους.

 

Αναστολές σχολείων

Σε ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε την  (Αρ.Φύλλου 5016/3-9-2024), προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας σχολείων της Δυτικής Μακεδονίας για το σχολικό έτος 2024-2025 (ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ). Για το Ν. Κοζάνης αναστολή προβλέπεται για τα Νηπιαγωγεία: Μαυροδεντρίου, Καισαρειάς, Ποντοκώμη, Αλωνάκια & Καρυοχώρι. Για τα δημοτικά: Μαυροδεντρίου,  Καισαρειάς & Ποντοκώμης.

X