Στο σημείωμα μας της 31ης Αυγούστου όπου σχολιάζαμε τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αναφερόμενοι στο όνομα του κόμματος γράφαμε τα εξής:

«Όπως θα έχετε, ίσως, προσέξει στις αναφορές που κάνουμε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε πάντα το πλήρες όνομα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για να ξέρετε για ποιο ακριβώς μιλάμε καθώς έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο εσωκομματικό του πεδίο δεν αποκλείεται κάποια μέρα να δούμε και τον σκέτο… ΣΥΡΙΖΑ, ή τον ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού (σ. σ. στο πρότυπο της ιστορικής διάσπασης του ΚΚΕ όταν και δημιουργήθηκε το αλήστου μνήμης ΚΚΕ Εσωτερικού, ο πρόγονος του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.). Εκτός και αν προτιμηθεί το άλλο μοντέλο ονόματος που υπάρχει, επίσης, στο χώρο της Ελληνικής Αριστεράς και γίνει Προοδευτική Συμμαχία – ΣΥΡΙΖΑ, κατά το πρότυπο των ΚΚΕ μ-λ και μ-λ ΚΚΕ.»

***

Πριν… αλέκτωρ λαλήσει τρις, ήρθε ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Στέφανος Κασσελάκης να μας επιβεβαιώσει και να ανοίξει νέο μέτωπο στο εσωτερικό του, προτείνοντας αλλαγή ονομασίας!

Φυσικά, δεν ισχυριζόμαστε πως είχαμε κάποια πληροφορία απ’ το περιβάλλον του κ. Προέδρου, ούτε βέβαια ότι είμαστε μάντεις.

Απλώς χιούμορ κάναμε έχοντας υπόψη μας το ιστορικό του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, όπου ειδικά από τη μεταπολίτευση και έπειτα είχαμε αρκετές αλλαγές ονομάτων, οι οποίες συνήθως αποφασίζονταν και εφαρμοζόταν όταν βρισκόταν σε καθοδική πορεία και επιχειρούσε μια νέα αρχή ελπίζοντας σε κάθε περίπτωση να ανακάμψει.

Και η αλήθεια είναι πως το πέτυχε κάποιες φορές με αποκορύφωμα το 2015 όταν με τη σημερινή του ονομασία κατάφερε να γίνει κυβέρνηση, με τη συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων που μόνο… αριστερούς δεν θα μπορούσες να τους πεις.

***

Ας γυρίσουμε όμως λίγο πίσω στο χρόνο και ας δούμε την… Οδύσσεια που πέρασε και μάλλον θα συνεχίσει να περνάει το όνομα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Το κόμμα που θεωρείται ο πρόγονος όλων όσων ακολούθησαν ήταν το ΚΚΕ Εσωτερικού που προέκυψε μετά τη διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 1968, επί της δικτατορίας των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου, όταν ακόμα βρισκόταν στην παρανομία.

Το 1987 το ΚΚΕ Εσωτερικού διασπάστηκε και αυτό με τη σειρά του και με επικεφαλής τον αείμνηστο Λεωνίδα Κύρκο δημιουργήθηκε η Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.).

Το 1989 υπήρξε χρονιά σταθμός καθώς οι παλιοί σύντροφοι ξανασυναντήθηκαν και έτσι προέκυψε η συνεργασία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με την Ε.ΑΡ., που πήρε το όνομα «Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου» (σ. σ. στον Συνασπισμό αυτόν συμμετείχαν και άλλα μικρότερα κόμματα του αριστερού και του κεντροαριστερού χώρου).

Στις εκλογές εκείνης της χρονιάς, τον Ιούνιο του 1989, ο Συνασπισμός αναδείχτηκε τρίτο κόμμα, με πρώτο τη Νέα Δημοκρατία και δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, και μετεκλογικά συμφώνησε να συνεργαστεί με τη Ν.Δ., συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε κυβέρνηση, όπου Πρωθυπουργός ανέλαβε ο Τζανής Τζαννετάκης.

Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989, με μειωμένο πλέον ποσοστό, συμμετείχε και στην οικουμενική κυβέρνηση που σχηματίστηκε τότε με Πρωθυπουργό τον αείμνηστο Ξενοφώντα Ζολώτα.

Στην οικουμενική κυβέρνηση συμμετείχαν επίσης η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

***

Το 1991 και αφού αποχώρησε το ΚΚΕ από την πολιτική αυτή σύμπραξη, είχαμε τη δημιουργία του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας.

Το 2004, και αφού μεσολάβησε η αποτυχία του να μπει στη Βουλή στις εκλογές του 1993, σε συνεργασία με άλλα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς συγκρότησε το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το γνωστό μας έκτοτε ως ΣΥΡΙΖΑ.

Το τωρινό του όνομα, ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, το πήρε το 2019 όταν συμφωνήθηκε η συνεργασία του με τη Δημοκρατική Αριστερά (σ. σ. η ΔΗΜ. ΑΡ. είχε δημιουργηθεί το 2010 με Πρόεδρο της τον κ. Φώτη Κουβέλη, όταν αποσχίστηκε από το Συνασπισμό της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας) και ορισμένα άλλα κόμματα και κινήματα του αριστερού, κυρίως, αλλά και του κεντροαριστερού χώρου.

***

Και ερχόμαστε στο σήμερα.

Όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό ο κ. Στέφανος Κασσελάκης προτείνει αλλαγή ονομασίας και μια σειρά άλλων σημαντικών αλλαγών στο κόμμα και τα διάφορα όργανα του.

Το νέο όνομα που προτείνεται είναι Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς.

Δεν το λες και μεγάλη αλλαγή.

Απλώς το «Ριζοσπαστικής» θα αντικατασταθεί από το «Σύγχρονης».

Θα φύγει βέβαια και το «Προοδευτική Συμμαχία», καθώς όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ οι άνθρωποι από το περιβάλλον του Προέδρου πιστεύουν πως αυτό καλύπτεται από τη λέξη Συνασπισμός.

 

X