Όλο και πιο κοντά στην οριστική υπογραφή της συμφωνίας για την Τηλεθέρμανση φαίνεται να φτάνουν Δήμοι, ΔΕΗ και Υπουργείο Ενέργειας, χωρίς φυσικά να έχουν ξεπεραστεί όλα τα ζητήματα.

Όπως παρουσίασε ο «Π» την Παρασκευή, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα με παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Αμανατίδη, το θέμα των χρεών δείχνει να παίρνει το δρόμο του με τους Δήμους να αντιλαμβάνονται ως θετική την προσέγγιση της «τριπλής ευθύνης» για την αποπληρωμή αλλά και την… «κατανόηση» πως δεν μπορεί να συμμετέχουν πλήρως σε ένα κόστος το οποίο οι ίδιοι δεν ευθύνονται που δημιουργήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» τα βασικά σημεία της συμφωνίας έχουν την αποδοχή των τριών Δήμων, κανείς δεν έχει δώσει όμως το οριστικό «ΟΚ» για την τελική υπογραφή, με την τρέχουσα εβδομάδα να χαρακτηρίζεται κρίσιμη σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, νέων προτάσεων και παρατηρήσεων επί του τελικού κειμένου.

Φυσικά αν οι Δήμοι κληθούν για υπογραφές στο επόμενο δεκαήμερο, όπως φημολογείται, είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν διαδικασίες ενημέρωσης και «αποφάσεων» στα Δημοτικά Συμβούλια Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις για τις οποίες είναι ενήμερος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας που έχει αναλάβει το μεγάλος βάρος των διαπραγματεύσεων και θα κληθεί να τις υποστηρίξει ώστε να ενταχθούν στη τελική συμφωνία.

Το μεγάλο αγκάθι παραμένει η λειτουργία της «Πτολεμαΐδα 5», με τη ΔΕΗ να δείχνει αμετακίνητη και πολλούς να χαρακτηρίζουν «τυφλό σημείο» για τη συμφωνία τη συμμετοχή της νέας μονάδας στη στήριξη του συστήματος Τηλεθέρμανσης.

Τέλος, η περίπτωση να λειτουργήσει η Τηλεθέρμανση της Κοζάνης με ηλεκτρολέβητες μετά την απόσυρση του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, είναι ένα σενάριο που όλο και κερδίζει πόντους καθώς κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εγγυηθεί την ημερομηνία έναρξης της μονάδας ΣΗΘΥΑ.

Συμφωνία φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει αν οι Δήμοι δεν διασφαλίσουν το επίπεδο της τιμής αγοράς της θερμικής ενέργειας από τη ΣΗΘΥΑ η οποία θα πρέπει να είναι γύρω στα 60 ευρώ.

 

 

X