Την οριστική λύση για την κατασκευή φράγματος λιμνοδεξαμενής για την άρδευση των εκτάσεων στην Τ.Κ. Λιβαδερού, παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, κλείνοντας έτσι ένα ζήτημα που αποτελεί πάγιο αίτημα των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ξεκινώντας από την ένταξη των αρχικών προβλεπόμενων μελετών που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας ώστε να εκπονηθεί στη συνέχεια και η μελέτη εφαρμογής.

Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει την κατασκευής φράγματος- λιμνοδεξαμενής και αρδευτικού δικτύου για την άρδευση έως 3500 στρεμμάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργειες ζωοτροφών σε μία περιοχή με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα καθώς και άλλων καλλιεργειών.

Η τοποθεσία «Παναγιά στο ρέμα Δεμάτι» προτείνεται για τη θέση του Φράγματος-Λιμνοδεξαμενής (όγκος αποθηκευμένου νερού~1,5εκ. κυβικά) με πλεονεκτήματά της τον περιορισμό της ενεργειακής δαπάνης με εφαρμογή αντλησιοταμίευσης σε άνω δεξαμενές και παράλληλη λειτουργία φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, για την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους άρδευσης.

Η εναλλακτική θέση κατασκευής φράγματος που είχε επιλεγεί παλαιότερα λόγω της αποφυγής χρήσης αντλιοστασίων εγκαταλείπεται εξαιτίας κυρίως του υψηλού κόστους κατασκευής, μία σειρά άλλων μειονεκτημάτων αλλά και της αρκετά δύσβατης περιοχής.

X