Τον τελευταίο καιρό, πλατφόρμες από την Κίνα, όπως η Shein και η Temu, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι αρχές εξετάζουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που έχουν προκύψει γύρω από την ποιότητα των προϊόντων τους και τις επιπτώσεις τους στην αγορά και το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το Euronews, η ΕΕ προτίθεται να επιβάλει δασμούς σε φθηνά προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα μέσω των εν λόγω πλατφορμών, καταργώντας το υφιστάμενο όριο απαλλαγής από δασμούς για προϊόντα αξίας κάτω των 150 ευρώ. Το μέτρο αυτό στοχεύει να περιορίσει τον τεράστιο όγκο εισαγωγών προϊόντων χαμηλής αξίας και να διασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών από πιθανά επικίνδυνα προϊόντα.

Επιπλέον, το Politico αναφέρει ότι η ΕΕ προετοιμάζεται να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, με έμφαση στην απαγόρευση των προϊόντων που παράγονται με καταναγκαστική εργασία και τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας.

Επικίνδυνα Προϊόντα
Πρόσφατες έρευνες έχουν εντοπίσει προϊόντα από τη Shein και την Temu που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι οποίες υπερβαίνουν κατά τρομακτικά πολύ τα όρια ασφαλείας. Αυτές οι ανακαλύψεις ενισχύουν την ανάγκη για αυστηρότερες ρυθμίσεις και ελέγχους, κάτι που οι ευρωπαϊκές αρχές σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν με τις νέες προτάσεις.

Οι Εξελίξεις στην Τουρκία
Στο μεταξύ, η Τουρκία έχει ήδη λάβει μέτρα, αυξάνοντας τους δασμούς για τα εισαγόμενα προϊόντα από τις πλατφόρμες αυτές. Σύμφωνα με το TexSPACE Today, οι αλλαγές αυτές έχουν στόχο να προστατεύσουν την εγχώρια αγορά από τον αντίκτυπο των φθηνών εισαγωγών, περιορίζοντας το όριο για αφορολόγητες αγορές από 150 ευρώ σε μόλις 30 ευρώ.

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι η Ευρώπη και η γειτονική χώρα αντιμετωπίζουν με αυξανόμενη αυστηρότητα τις προκλήσεις που θέτει η ταχεία εξάπλωση των κινεζικών πλατφορμών, με άμεσες επιπτώσεις στην δραστηριότητα των Shein και Temu στις ευρωπαϊκές αγορές.

X