Μια σειρά ζητημάτων για το «Γκέρτσειο» κτίριο το οποίο βρίσκεται πλησίον του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κοζάνη, συζητήθηκαν στο γραφείο του Περιφερειάρχη παρουσία και του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, Παύλου.

Το «Γκέρτσειο» εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει περάσει στην ιδιοκτησία στο Γκέρτσειο Πνευματικό και Πολιτιστικό Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ι.Μ. μετά από παραχώρηση του Υπουργείου Οικονομικών, με Δήμο Κοζάνης και Μητρόπολη να ανακοινώνουν το Νοέμβριο του 2023 την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη συμμετοχή και του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών ώστε ο χώρο να μετατραπεί σε Μουσείο Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής και Ιστορίας «Νικόλαος Μουτσόπουλος».

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν λεπτομέρειες για τις απαιτούμενες μελέτες, τον φορέα διαχείρισης, τα χρονοδιαγράμματα και την τελική χρήση του με στόχο να αποτελεί η ανάδειξη του σημαντικού πλούτου της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με την παράλληλη μελέτη και τεκμηρίωση της τοπικής ιστορίας,  ώστε να υπηρετείται ο ευρύτερος στόχος της πολιτιστικής ανάπτυξης που στηρίζεται στην τοπική παράδοση και τον πολιτισμό της Κοζάνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση η συνολική διάρκειά της είναι τα επτά έτη, με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες ενεργό ρόλο στις περαιτέρω ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

X