Ένας ακόμα πονοκέφαλος έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το διάστημα αυτό οι αγρότες της περιοχής. Πρόκειται για τους ροδακινοπαραγωγούς της λεκάνης της λίμνης Βεγορίτιδας (Κομνηνά, Φιλώτα, Μανιάκι, Φαράγγι και Αρνισσα), οι οποίοι αντιμετωπίζουν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα γύρω από την συγκομιδή και πώληση των φρούτων τους από τη φετινή σοδειά.

Φέτος για τα ροδάκινα η χρονιά ήταν πολύ καλή, συνεπώς είναι μεγάλη η παραγωγή που καλείται να διαχειριστεί η αλυσίδα. Για το λόγο αυτό απαιτεί περισσότερο χρόνο η διαδικασία μεταφοράς και μεταποίησης τους, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα επικαλούνται οι έμποροι των φρούτων στις συζητήσεις για την διαμόρφωση της τιμής πώλησης. Τα εργοστάσια στα οποία μεταποιούνται τα φρούτα είναι τόσο “φρακαρισμένα” που οι αγρότες αναγκάζονται να καθυστερήσουν τη συγκομιδή τους όμως η καθυστέρηση αυτή η οποία αρχίζει να γίνεται μεγάλη κρύβει πολύ μεγάλο κίνδυνο να ωριμάσουν τα φρούτα περισσότερο από το επιτρεπόμενο. Έτσι, δεν μπορούν να πουληθούν στην τιμή που κανονικά θα πωλούνταν ανάλογα δηλαδή με την ποιότητά τους, στην περίπτωση που θα είχαν μαζευτεί από τα δέντρα στον σωστό χρόνο.

Είναι πολλοί οι παραγωγοί που παρακολουθούν ανήσυχοι την κατάσταση, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι η εν λόγω καθυστέρηση, πιθανόν να είναι και τεχνητή, ώστε να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές πώλησης των φρούτων, όπως μας λένε στον “Π”, μέλη της Διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου

Σε κάθε περίπτωση η συγκομιδή ροδάκινου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, συνεπώς τις επόμενες μέρες θα υπάρχει ακριβής εικόνα για τις συνέπειες του προβλήματος.

X