ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Στη «φάκα» της ΑΑΔΕ εταιρείες: Έκρυβαν άνω των 8,5 εκατ. ευρώ μέσω παγκόσμιας πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 25 ΑΦΜ σε πρώτη φάση, έχουν ολοκληρωθεί 16 έλεγχοι – Τι βρήκαν οι ελεγκτές.
Εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Κάνοντας διασταύρωση στοιχείων, οι ελεγκτές εντόπισαν πώς φοροδιέφευγαν ελληνικές εταιρείες, μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας παγκόσμιας εμβέλειας.

Σε πρώτη φάση, επιλέχθηκαν ΑΦΜ που παρουσίασαν διαφορές άνω των 200.000 ευρώ. Στο στόχαστρο μπήκαν 25 ΑΦΜ και έχουν ολοκληρωθεί 16 έλεγχοι. Από αυτούς τους ελέγχους η φοροδιαφυγή που προκύπτει ξεπερνά τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, πρόκειται για πλατφόρμα μέσω της οποίας παραγωγοί κάθε κλάδου προβάλλουν και πωλούν προϊόντα τους, όπως κοσμήματα, παπούτσια, είδη χειροτεχνίας, τσάντες, ρούχα, είδη διακόσμησης και έπιπλα σπιτιού, παιχνίδια, έργα τέχνης, καλλιτεχνικές εκτυπώσεις, προϊόντα vintage κλπ, χωρίς να αποκλείονται και προϊόντα μαζικής παραγωγής.

Η πλατφόρμα χρεώνει ποσοστό επί της τελικής αξίας πώλησης σε κάθε συναλλαγή, γενική προμήθεια κάθε δίμηνο ανά κωδικό προϊόντος που καταχωρείται και προβάλλεται, καθώς και άλλες χρεώσεις για τις υπηρεσίες πωλητών όπως προβεβλημένες καταχωρήσεις, επεξεργασία πληρωμών, αγορές ετικετών αποστολής.

Οι αγορές και οι εξοφλήσεις των προϊόντων και μερικώς η διεκπεραίωση της αποστολής τους ολοκληρώνονται μέσω της πλατφόρμας. Υπόχρεο για την έκδοση παραστατικών πώλησης μέσω της πλατφόρμας είναι το εκάστοτε κατάστημα.

Πώς έγινε ο έλεγχος της ΑΑΔΕ
Οι ελεγκτές εντόπισαν στην πλατφόρμα καταστήματα Ελλήνων εμπόρων/δημιουργών με σημαντικό ύψος πωλήσεων.

Χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία, προσδιόρισαν τη μέση τιμή πώλησης των προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη τις πωληθείσες ποσότητες και την τιμή πώλησης των δημοφιλέστερων κωδικών προϊόντων ανά περίπτωση. Στη συνέχεια, εκτιμήθηκε το σύνολο των εσόδων από πωλήσεις σε δολάρια, από την έναρξη της συνεργασίας.

Παράλληλα, έγινε προσπάθεια εντοπισμού πωλήσεων των ίδιων δημιουργών και σε άλλες πλατφόρμες. Κάνοντας διασταύρωση με πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τον έλεγχο ταυτοποιήθηκαν τα περισσότερα ελληνικά καταστήματα από αυτά που είχαν εντοπιστεί αρχικά.

Την ίδια ώρα, αξιοποιώντας τα δεδομένα τιμολογήσεων της πλατφόρμας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, για τις υπηρεσίες που τους προσφέρει- που δήλωσε η πλατφόρμα στο σύστημα VIES- οι ελεγκτές απέκτησαν πρόσβαση στο πελατολόγιό της στην Ελλάδα και εντόπισαν επιχειρήσεις που δεν ήταν δυνατό να ταυτοποιηθούν αρχικά. Μέσω των ποσών της προμήθειας, προσδιορίστηκαν τα κατ’ εκτίμηση ακαθάριστα έσοδα των πωλητών/δημιουργών.

Στη συνέχεια έγινε διασταύρωση της κατ’ εκτίμηση αξίας πωλήσεων με τα δηλωθέντα έσοδα όλων των ετών- όπως προέκυπταν μέσω των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ή είτε μέσω των υποβληθεισών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Συνεπώς, σημειώνει η ΑΑΔΕ, «χάρη στη δήλωση των συναλλαγών από την πλατφόρμα, για τις προμήθειες που εκείνη έλαβε από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο έλεγχος μπόρεσε να εντοπίσει διαφορές στις συναλλαγές που οι ελληνικές επιχειρήσεις παρέλειψαν να περιλάβουν στις δηλώσεις ΦΠΑ».

Τι εντόπισαν οι ελεγκτές
Από τους έως τώρα ελέγχους η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει ενδεικτικά:

– Σε επιχείρηση με έδρα στην Θεσσαλονίκη και αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό-λιανικό εμπόριο φωτιστικών, διαπιστώθηκε, για τις χρήσεις 2019-2023, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση 8.107 αποδείξεων ή τιμολογίων, καθαρής αξίας 2,8 εκατ. Ευρώ.

– Σε ατομική επιχείρηση στα Νότια προάστια της Αθήνας, με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο κοσμημάτων, διαπιστώθηκε η μη έκδοση αγνώστου πλήθους φορολογικών στοιχείων, για την περίοδο 2018-2022, καθαρής αξίας 2,13 εκατ. ευρώ.

– Σε τρεις επιχειρήσεις ιδίων συμφερόντων, με έδρα την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής και αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο κοσμημάτων, διαπιστώθηκε για τις χρήσεις 2018-2022, η μη έκδοση απροσδιορίστου πλήθους αποδείξεων, καθαρής αξίας 810.000 ευρώ.

– Σε ατομική επιχείρηση, με έδρα την Αθήνα και αντικείμενο δραστηριότητας την κατασκευή κοσμημάτων απομίμησης και συναφών ειδών, διαπιστώθηκε, για τις χρήσεις 2018-2022, η μη έκδοση απροσδιορίστου πλήθους φορολογικών στοιχείων, καθαρής αξίας 680.000 ευρώ.

Πηγή: https://www.dnews.gr

Μπράβο Πτολεμαΐδα: Τα αστέρια των ευχών έκαναν πραγματικότητα τις ευχές του 5χρονου Τρύφωνα και της 10χρονης Μαρίας – Λυδίας

Χάρη στην συμβολή όλων των κατοίκων της Πτολεμαΐδας που μέσω της καμπάνιας της «Ομάδας Εθελοντισμού Ανδρόνικος» για τα «Αστέρια των ευχών» του “Make a Wish”,

Read More »

Β. Γαστεράτου: Ημερίδα για τη Διαχείριση των συγκρούσεων στο σχολείο θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη

Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου, φιλοξένησε την Βάσω Γαστεράτου – Καθηγήτρια του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας. Το 5ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» σε συνεργασία

Read More »
X