Τη σύσταση και έναρξη λειτουργίας τους Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Επενδύσεων και Εξωστρέφειας Δυτικής Μακεδονίας, ανακοίνωση την Πέμπτη το πρωί από τα γραφεία της ΑΝΚΟ ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Εταιρείας, Γιώργος Αμανατίδης.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία την οποία ο ίδιος είχε αναφέρει για πρώτη φορά στην προεκλογική περίοδο του 2023, ενώ ο «Π» είχε παρουσιάσει από τον Ιανουάριο του 2024 τις προσπάθειες και ενέργειες της Περιφέρειας για τη σύσταση του συγκεκριμένου Κέντρου, το οποίο ουσιαστικά θα λειτουργεί ως υποστηρικτός βραχίονας υποψήφιων επενδυτών.

Ο Γιώργος Αμανατίδης στη συνέντευξη τύπου η οποία παραχωρήθηκε στα ΜΜΕ, επεσήμανε πως όλες οι υποδομές έχουν στόχο τη στηρίξη της κοινωνικής συνοχής και της επιχειρηματικότητας η οποία «ιθα φέρει θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει τα εισοδήματα, πάντα με στόχο να μείνει ο κόσμος στον τόπο μας και να προσελκύσουμε και άλλους από διαφορετικές περιοχές».

Υπενθύμισε πως προεκλογικά η παράταξή του μιλούσε για το στόχο η Δυτική Μακεδονία να γίνει ελκυστική στις επενδύσεις, ενώ δεν άφησε απ’ έξω την τοπική επιχειρηματικότητα  οποία όπως είπε είναι πάντα σε προτεραιότητα.

«Με το μηχανισμό αυτό δείχνουμε πως νοιαζόμαστε του επενδυτές, επιταχύνουμε αδειοδοτικές διαδικασίες και βοηθάμε όσους συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

Η δομή έχει συσταθεί και είναι έτοιμη να λειτουργήσει και όπως τόνισε αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Επιχειρηματικότητας «ώστε να κάνουμε πράξη όσα οραματιζόμαστε» μέσα από ένα σύμπλεγμα δομών, ανθρώπων και διαδικασιών που θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα ξηλωθούν από όλη την Περιφέρεια πινακίδες που παραπέμπουν σε δομές στήριξης επιχειρηματικότητας κλπ, ώστε να δοθεί έμφαση στη νέα δομή- εργαλείο το οποίο έχει τη δυνατότητα της πληροφόρησης των ενδιαφερόμενων επενδυτών ανά πάσα στιγμή.

«Το επόμενο τρίμηνο θα αξιολογηθούν οι προτάσεις που υποβλήθηκαν και μετά να περάσουμε στη φάση αδειοδοτήσεων», πρόσθεσε και υποστήριξε ότι είναι «εντυπωσιακές οι υποβολές» των τοπικών επιχειρήσεων:

«Στόχος είναι να υπερτερούν οι δικοί μας επιχειρηματίες».

Την υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης τόνισε και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Νίκος Λυσσαρίδης, δηλώνοντας την ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας να συμβάλλουν στη ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος στην περιοχή.

Για ιδιαίτερα κρίσιμο χρονικό διάστημα για τη Δυτική Μακεδονία, έκανε λόγο ο Διευθυντής της ΑΝΚΟ, Τάσος Σιδηρόπουλος, εξηγώντας τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα λειτουργήσει η νέα δομή.

Εξατομικευμένη υποστήριξη- ενημέρωση των επιχειρήσεων
Υποστήριξη επενδύσεων στη φάση των αδειοδοτικών διαδικασιών
Υποστηριξη εξωστρέφειας ώστε να αξιολογηθούν αποτελέσματα από συμμετοχή σε εκθέσεις και να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός
Επίλυση θεσμικών ζητημάτων

Η νέα δομή θα χρησιμοποιεί και το Γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών της ΑΝΚΟ για την αξιοποίηση των δεδομένων χρήσης γης, χώρους απαγόρευσης και προστασίας, καθώς και για τις διαθέσιμες υποδομές με δικτύωση όλων των υπηρεσιών.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις από την αρχή ως το τέλος της ζωής τους», ανέφερε η υπεύθυνη επιχειρηματικότητας της ΑΝΚΟ, Λιάνα Παπατέρπου, επισημαίνοντας την διαπιστωμένη ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων ώστε να αντιμετωπιστούν μεγάλα προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε εργαλεία και να δώσουμε πόλεμο ώστε να συγκρατήσουμε κόσμο στην περιοχή. Να δώσουμε έμπνευση στην επιχειρηματικότητα, να επιταχύνουνε τη διαδικασία αδειοδοτήσεων και από την άλλη να γνωρίζει ο επενδυτής ότι εδώ υπάρχει ένας συμπαραστάτης».

X