Έντονα σημάδια… υπερκόπωσης μαθαίνουμε πως έχουν εμφανίσει τις τελευταίες μέρες ορισμένοι αιρετοί εκπρόσωποι μας, όλων των κατηγοριών και των βαθμίδων (σ. σ. εννοούμε τις δύο βαθμίδες της αυτοδιοίκησης αλλά και όσους βρίσκονται ή φιλοδοξούν να βρεθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή)!

Σημάδια υπερκόπωσης που οφείλονται στην υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν, και ιδιαίτερα κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο παρατεταμένος καύσωνας, να δώσουν το παρόν σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα πανηγύρια που διοργανώνονται σε πολλές περιοχές του τόπου μας κάθε χρόνο αυτή την περίοδο.

***

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο πως οι αιρετοί εκπρόσωποι μας θέλουν να βρίσκονται πάντοτε κοντά στο λαό, και δη τους ψηφοφόρους τους.

Για το λόγο αυτό προσπαθούν να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία που μπορεί να τους δοθεί,  και γι’ αυτό συνηθίζουν να δίνουν το παρόν σε εκδηλώσεις όπου υπάρχει πολύς κόσμος.

***

Τα πανηγύρια του καλοκαιριού, τα οποία και θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε και ως «τη χαρά του Έλληνα πολιτικού», προσφέρονται για τέτοιου είδους εμφανίσεις.

Ωστόσο, επειδή είναι πάρα πολλά και σκορπισμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, χρειάζεται ειδικό στρατηγικό σχέδιο για να μπορέσει κάποιος αφενός να επισκεφτεί όσα περισσότερα γίνεται και αφετέρου να το κάνει χωρίς να φτάσει στα όρια της εξάντλησης και της υπερκόπωσης.

***

Οι έμπειροι και μπαρουτοκαπνισμένοι από πανηγύρια, και άλλες συναφείς εκδηλώσεις, πολιτικοί γνωρίζοντας τις συνέπειες του να κινείσαι από πανηγύρι σε πανηγύρι χωρίς ειδικό σχέδιο διαφυγής, συνήθως προνοούν και το έχουν έτοιμο.

Ένα ειδικό σχέδιο που προβλέπει τα εξής στάδια:

εμφανίζεσαι,
χαιρετάς στα γρήγορα και χωρίς πολλά πολλά όσους περισσότερους προλάβεις και ειδικά αυτούς που γνωρίζεις εκ των προτέρων πως ανήκουν στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης (σ. σ. με άλλα λόγια, αυτούς που επηρεάζουν πολλές ψήφους),
σέρνεις έναν χορό και αυτόν όχι ολόκληρο και την κάνεις με ελαφριά πηδηματάκια λέγοντας πως λυπάσαι πολύ αλλά είσαι υποχρεωμένος να πας κι αλλού και ότι αν προλάβεις, θα επιστρέψεις οπωσδήποτε για να κλείσεις μαζί τους τη βραδιά αφού εκεί γίνεται το καλύτερο πανηγύρι απ’ όλα. Φυσικά, δεν επιστρέφεις ποτέ αλλά και μόνο η υπόσχεση φτάνει και προσμετράται στα υπέρ σου.

***

Οι άπειροι όμως και οι νεοεισερχόμενοι στην πολιτική, ωθούμενοι και από τον ενθουσιασμό και το πάθος που χαρακτηρίζει κάθε νέο, σε όποιο τομέα κι αν δραστηριοποιείται, την παθαίνουν.

Πώς;

Πηγαίνοντας στο πρώτο πανηγύρι και εφόσον δουν πως έχει πολύ κόσμο και καλό κλίμα αφήνονται να παρασυρθούν.

Έτσι, προσπαθούν, αν είναι δυνατόν, να κάνουν χειραψία με όλους τους παραβρισκόμενους.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά κάθονται για ώρα και ακούνε προσεκτικά και με κάθε λεπτομέρεια το πρόβλημα ή το αίτημα που σίγουρα θέλει να τους αναφέρει ένας ικανός αριθμός πολιτών, που δεν θέλουν να χάσουν μια τέτοια ευκαιρία να τα πουν κι ας ξέρουν κατά βάθος πως ό,τι ζητήσουν δύσκολα θα γίνει και πράξη.

***

Αφού ξεμπλέξουν με τις χειραψίες, πιάνονται στο χορό και δεν περιορίζονται μόνο σ’ έναν αλλά συμμετέχουν σε όλα τα είδη χορού που θα παίξει η ορχήστρα του πανηγυριού, είτε αυτοί είναι δημοτικοί, είτε ποντιακοί, είτε λαϊκοί χοροί, θέλοντας έτσι να στείλουν το μήνυμα πως στηρίζουν κάθε πολιτισμό και κάθε παράδοση που υπάρχει στην περιοχή όπου βρίσκονται.

Το ότι δεν θα μπορούν να… στηριχτούν οι ίδιοι στα πόδια τους μετά από τόσες χειραψίες και τόσους χορούς είναι πολύ πιθανό, αλλά και στην περίπτωση αυτή ισχύει ό,τι και για τα κάλλη.

Μπροστά στην ικανοποίηση των ψηφοφόρων τι είναι ο πόνος!

***

Βέβαια, το πρόγραμμα αυτό δεν ισχύει μόνο για μια βραδιά και αραιά και πού.

Κρατά για πολλές μέρες (σ. σ. ή για νύχτες ολόκληρες, για να ακριβολογούμε), οπότε είναι λογικό και επόμενο κάποτε οι φυσικές δυνάμεις να σ’ εγκαταλείπουν και να νικιέσαι απ’ την κούραση και την εξάντληση.

Γι’ αυτό είναι να μην παρακαλούν οι πολιτικοί αυτοί να ολοκληρωθεί, επιτέλους, η περίοδος των πανηγυριών;

Υ.Γ. Το θέμα είναι πως τα πανηγύρια σύντομα θα ολοκληρωθούν, αλλά καθώς θα μπούμε, ελπίζουμε, στο Φθινόπωρο και το Χειμώνα, θ’ αρχίσουν οι χοροί και οι… πίτες.

Το μόνο παρήγορο είναι πως έχοντας προπονηθεί στα πανηγύρια, θ’ αντέξουν, σίγουρα, περισσότερο.

X