Ως “τη χρονιά των έργων” περιέγραφαν το 2024 θεσμικοί παράγοντες σχετικά με την εξέλιξη των προγραμμάτων της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στην περιοχή. Το πρώτο οκτάμηνο έχει περάσει και βλέπουμε ότι συνεχίζει να υπάρχει απόλυτη ηρεμία σε ότι αφορά τα μεγάλα ζητήματα. Όχι μόνο δεν γίνονται έργα αλλά ούτε αλλά ακόμα και οι ανακοινώσεις (ακόμα και οι δηλώσεις) γίνονται φειδωλά και με το σταγονόμετρο. “Ελπίδα”, αποτελούν οι κυοφορούμενες εντάξεις των ιδιωτικών έργων μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων στα προγράμματα του ΔΑΜ. Εντάξεις των οποίων η περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι καταστροφική.

 

Στο “μέτωπο” του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας τα πράγματα φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν περισσότερο από ότι πιστεύαμε. Βεβαίως είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες από τη δημοτική αρχή τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με την ετοιμότητα επιχειρήσεων να εγκατασταθούν, οι οποίες έχουν εδώ και χρόνια υποβάλλει εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χωροθέτηση τους εντός του Πάρκου. Σήμερα, έχουμε ένα μισθωτήριο έκτασης από τη LACTEA, όμως εντός της εγκατάστασης, υπάρχει ακόμα πάρα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να προχωρήσουν οι χωροθετήσεις.

 

Νηνεμία επικρατεί και στο θέμα των Τηλεθερμάνσεων αφού καταρχάς δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην συμφωνία που πρέπει να γίνει ανάμεσα στην ΔΕΗ και τις δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης. Από την άλλη μεριά, πλέον η ΔΕΤΗΠ και η ΔΕΗ λύνουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια σε σχέση με τα χρέη της Πτολεμαϊδιώτικης δημοτικής επιχείρησης προς τον όμιλο ΔΕΗ. Είναι σαφές πως εδώ και καιρό δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, γεγονός το οποίο καλλιεργεί μία αβεβαιότητα για την τροφοδοσία της πόλης με θερμική ενέργεια, τόσο στη φετινή όσο και στις επόμενες θερμαντικές περιόδους.

 

Κερασάκι στην τούρτα σχετικά με τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, είναι η μεγάλη βλάβη που προέκυψε που προκάλεσε το σκάσιμο της δεξαμενής νερού στο αντλιοστάσιο της τηλεθέρμανσης στην είσοδο στην Πτολεμαΐδας, και πρόσθεσε έναν ακόμα πονοκέφαλο στη Διοίκηση της Επιχείρησης. Η επιχείρηση προς το παρόν διαβεβαιώνει ότι η λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων της τηλεθέρμανσης και η παροχή θερμικής ενέργειας κατά την ερχόμενη θερμαντική περίοδο δεν επηρεάζεται καθόλου από την εν λόγω βλάβη.

 

Και τη δικιά μας πόρτα χτυπάει το κύμα πυρκαγιών που “έσκασε” σε όλη την Ελλάδα τον Αύγουστο. Η πυρκαγιά στους Πύργους αλλά κυρίως οι πυρκαγιά στην Κρυόβρυση πρέπει να ενεργοποιήσει όλους μας ότι ο κίνδυνος βρίσκεται πολύ πιο κοντά από ότι νομίζουμε, και συνεπώς πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, τόσο ως πολίτες όσο και ως κρατικές και αυτοδιοικητικές αρχές.

 

Από την άλλη πλευρά τώρα σχετικά με τη φωτιά στην Κρυόβρυση, σχολιάστηκε πολύ έντονα στο Facebook από πολίτες (οι οποίοι δεν είχαν και άδικο) η “εντονότατη παρουσία” των αυτοδιοικητικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι έσπευσαν να προβάλουν την παρουσία τους τόπο της φωτιάς και στην προσπάθεια κατάσβεσης της. Επειδή το πολύ facebook κούρασε όμως, πλέον είναι σαφές πως οι πολίτες χρειάζονται περισσότερο ουσία παρά επικοινωνία.

 

Ένα πολύ ευχάριστο νέο είναι, το ότι μέσα στο 2024 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς την Δυτική Μακεδονία. Το έργο αυτό γίνεται στα πλαίσια της μετάβασης, αλλάζει τον ενεργειακό και επενδυτικό χάρτη της περιοχής, και προσφέρει στους Δυτικομακεδόνες το αγαθό του Φυσικού Αερίου, το οποίο αυτοκτονικά αρνηθήκαμε τις προηγούμενες δεκαετίες. Να μην ξεχνάμε ότι ο αγωγός αυτός, θα φέρει το καύσιμο που θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης, γεγονός που πολλαπλασιάζει τη σπουδαιότητα του.

 

Είναι πολλοί αυτοί, που επένδυσαν πολιτικά στο επιχείρημα ότι η ΔΕΗ φεύγει από την περιοχή λόγω της απολιγνιτοποίησης, και αφήνει “κρανίου τόπο”. Φαίνεται όμως πως διαψεύδονται πανηγυρικά, αφού πρώτο θέμα στα ενεργειακά ΜΜΕ, είναι τα έργα αντλησιοταμίευσης που ετοιμάζει η ΔΕΗ εντός των ορυχείων. Με την εγκατάλειψη των εξορύξεων δημιουργούνται στα ορυχεία τεχνητές λίμνες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την εγκατάσταση τεσσάρων πρότζεκτς αποθήκευσης με την ώριμη τεχνολογία της άντλησης νερού.

 

Η ΔΕΗ ήδη εξασφάλισε άδεια για αντλησιοταμιευτικό έργο, εγκατεστημένης ισχύος 227 MW από τη ΡΑΕ, το οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου. Οσο για τη (γνωστή πλέον) μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά, ισχύος 148 MW, η ΔΕΗ έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ. Συνολικά τα έξι έργα ξεπερνούν σε ισχύ τα 1.600 MW.

 

Άλλωστε σύμφωνα και με το ΕΣΕΚ, στόχος είναι εντός της επόμενης 25ετίας οι μονάδες αντλησιοταμίευσης σταδιακά να αναλάβουν τον ρόλο μονάδων βάσης του ηλεκτρικού συστήματος ώστε να στηρίξουν τον εθνικό στόχο για χρήση ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρισμού κατά 87% το 2030, 97% το 2040 και 100% το 2050.

X