Στο χθεσινό σημείωμα της στήλης αναφερθήκαμε στην προτροπή του γνωστού δημοσιογράφου κ. Άρη Πορτοσάλτε να αποφύγουμε εμείς οι Έλληνες να κάνουμε διακοπές από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου κάνοντας χώρο για τους τουρίστες, αν θέλουμε να εισπράξουμε, ως χώρα, πάνω από 20 δις ευρώ από τον τουρισμό.
Μια προτροπή που απ’ ό,τι φαίνεται κάποιοι συμπατριώτες μας την εφαρμόζανε ήδη και όχι όπου να ΄ναι, αλλά σ’ έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Τη Σαντορίνη!
***
Αντιγράφουμε από τη στήλη «Μικροπράγματα» της lifo.gr το θέμα που δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες και είχε ως τίτλο: “«Μη σηκώνεστε για να κάτσουν οι τουρίστες» λέει στους ντόπιους ένα κατάστημα στη Σαντορίνη”.
Γράφει, λοιπόν, η Βάνα Κράβαρη που το υπογράφει, τα εξής:
“Το «Σύνειμι» στη Σαντορίνη, έγραψε το εξής, σε έναν πίνακα, τον οποίο τοποθέτησε στην είσοδο:
«ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να σηκώνεστε για να κάτσουν οι ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ. Θα τους φέρουμε καρέκλες ΕΜΕΙΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ».
Πρώτο σοκ.
Πάμε στο δεύτερο;
Στην πίσω πλευρά, υπάρχει αντίστοιχη παράκληση, προς τους τουρίστες αυτή τη φορά, που γράφει το εξής:
«DEAR TOURISTS,
If a Greek offers you their seat, they’re being too polite. Please DON’T accept it. WE will bring you a chair.
Thank you»
(Μτφ. Αγαπητοί τουρίστες, αν ένας Έλληνας σας προσφέρει τη θέση σου, είναι υπερβολικά ευγενικός. Σας παρακαλούμε να μην το δεχτείτε. Θα σας φέρουμε εμείς μια καρέκλα.)”
***
Απ’ ό,τι φαίνεται εκεί στη Σαντορίνη δεν κάνουν απλώς… τόπο για τους τουρίστες όπως πρότεινε ο κ. Πορτοσάλτε, τους παραχωρούν ακόμα και τις καρέκλες τους!

Άρχισαν οι… επιστροφές στο ΠΑΣΟΚ;
Εκτός από το 50% των Ελλήνων που δεν θα κάνει φέτος διακοπές (σ. σ. σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για την επίδραση των ανατιμήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων), δεν θα κάνουν επίσης, απ’ ό,τι φαίνεται, και οι υποψήφιοι για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.
Προχθές και χθες, στα μέρη μας εμφανίστηκε ο κ. Παύλος Γερουλάνος, είχε προηγηθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, (σ. σ. ξεχάσαμε κάποια ή κάποιον άλλη ή άλλο; Αν ναι, ζητάμε την κατανόηση της/ του…) και προφανώς θα μας επισκεφτούν και οι υπόλοιποι μέχρι τον Οκτώβρη (σ. σ. μας είχε επισκεφτεί βέβαια και η κ. Άννα Διαμαντοπούλου αλλά για άλλο λόγο και πριν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητα της. Οπότε, λογικά, θα μας ξανάρθει. Εξάλλου, εδώ, στον τόπο καταγωγής της, είναι πάντα η αφετηρία της, όπως έχει πει η ίδια).
***
Πάντως όλοι αυτοί που έχουν έρθει μέχρι σήμερα αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλάνε στο ίδιο, πάνω κάτω, ακροατήριο.
Δεν είναι παράξενο ούτε και παράδοξο.
Δεν πάνε και πολλοί, συνήθως, σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις.
Στελέχη και μέλη του κόμματος και ορισμένοι, λίγοι, απλοί φίλοι.
***
Ωστόσο, εξ αιτίας αυτής της διαδικασίας για την εκλογή νέου ή νέας Προέδρου υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη που άρχισε ήδη να σχολιάζεται και να συζητείται.
Η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ παλιών μελών του που είχαν απομακρυνθεί από την τραυματική για το κόμμα εποχή των μνημονίων και της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, όταν πάρθηκαν δύσκολες αποφάσεις τις οποίες πλήρωσε ακριβά φτάνοντας στα πρόθυρα του πολιτικού αφανισμού του.
***
Πρόκειται για κάποια μέλη που άλλα επέλεξαν, πολύ απλά και ήσυχα, να πάνε στο σπίτι τους απογοητευμένοι, και αλλά που προτίμησαν τη… ζεστή και φιλόξενη αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Σήμερα, διαπιστώνεται πως όχι μόνο άρχισαν να επιστρέφουν αλλά και ορισμένα απ’ αυτά υπέγραψαν ήδη υπέρ κάποιων υποψηφίων Προέδρων, κάτι που για να γίνει είναι απαραίτητο να ενεργοποιήσουν και πάλι την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ.
***
Σ’ ένα κόμμα που θέλει να επανακάμψει εκλογικά και να ξαναγίνει πιθανή κυβερνητική επιλογή, τέτοιου είδους επιστροφές δεν είναι απλώς επιθυμητές αλλά και απολύτως αναγκαίες και απαραίτητες.
Αν μάλιστα συνεχιστούν και αυξηθεί ο αριθμός τους, τότε ίσως αλλάξουν και τα δεδομένα για το κόμμα που εδώ και καιρό ναι μεν βλέπει τα εκλογικά του ποσοστά να ανεβαίνουν αλλά όχι τόσο ώστε να μπορεί να ισχυριστεί πως άρχισε να γίνεται και πάλι το αντίπαλο δέος για τη Νέα Δημοκρατία.

X