“Βρισκόμαστε κάτω από τον ουρανό , χρονιά είναι θα περάσει”, λέει ο Χρήστος Καραγιαννάκης ένας από τους εναπομείναντες παραδοσιακούς Κτηνοτρόφους της Πτολεμαΐδας, σχολιάζοντας τις δυσκολίες που δημιουργούν στο επάγγελμά του η ανομβρία και η παρατεταμένη ξηρασία, χωρίς όμως να χάσει την αισιοδοξία του για καλύτερη επόμενη χρονιά .

Το συναντήσαμε κάπου στον κάμπο της Δυτικής Εορδαίας να συνοδεύει στη βόσκη το κοπάδι του, που αποτελούν 300 αιγοπρόβατα, τα οποία όμως λόγω της τεράστιας ξηρασίας μάταια αναζητούν λίγη βλάστηση .

Ο Χρήστος Καραγιαννάκης ανήκει στην τρίτη γενιά του Κτηνοτρόφων, της οποίας η παράδοση ξεκίνησε με λιγοστά ζώα πριν από 23 χρόνια, όταν εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες πρόγονοί του στην περιοχή.

Η μεγάλη αγάπη του για τα ζώα τον ώθησε να ασχοληθεί με την Κτηνοτροφία και να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, όμως επισημαίνει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Κτηνοτρόφοι στον καθημερινό σκληρό αγώνα τους, χωρίς την ουσιαστική υποστήριξη της Πολιτείας, παρόλο που ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας.
“Θέλουμε ένα βατό και υγιές περιβάλλον , για να προχωρήσουμε την κτηνοτροφία και με ουσιαστικά κίνητρα”, τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξης .

Αναφορικά με τη Ζωονόσο Πανώλη η οποία βρίσκεται στην επικαιρότητα τελευταία, διευκρινίζει ότι στην περιοχή μας δεν παρουσιάστηκε κανένα κρούσμα , καθώς δεν υπάρχουν ξενόφερτα ζώα. Ωστόσο τόνισε ότι υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση , για την προστασία των ζώων και τακτικός έλεγχος στην Κτηνοτροφική Μονάδα.

Ο κ. Καραγιαννάκης μας χαιρέτησε με τη φράση ” Οι Κτηνοτρόφοι λέμε, να τα πάμε καλά… και του χρόνου “!

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΊΔΟΥ

X