Εφέτος αρκετές ημέρες πριν την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι νέοι φοιτητές και οι οικογένειές τους άρχισαν εγκαίρως την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας , προκειμένου να βρουν αυτό που ζητούν, με βασικό κριτήριο την τιμή, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Η κίνηση στην πόλη της Πτολεμαΐδας ξεκίνησε μια εβδομάδα περίπου με την ανακοίνωση των βάσεων και κορυφώθηκε τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση των σχολών επιτυχίας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμη έρχονται στην πόλη ψάχνοντας φοιτητικό σπίτι.

Όπως τονίζει μιλώντας στον «Π» ο μεσίτης Αλέξανδρος Γκλιάγιας, οι πρώτοι φοιτητές ξεκίνησαν να έρχονται στην πόλη προς αναζήτηση φοιτητικού σπιτιού λίγες ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση και συνεχίζουν να έρχονται.

Όσοι ήρθαν νωρίς βρήκαν αυτό που έψαχναν, σημειώνει με έμφαση, καθώς οι πρώτοι πάντα έχουν το προνόμιο της επιλογής από πολλά σπίτια.

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων έρχονται ζητούν σε ποσοστό 90% επιπλωμένα σπίτια και αυτό για δύο λόγους: Και για να γλιτώσουν το κόστος της προμήθειας οικιακών συσκευών και εξοπλισμού και κυρίως γιατί μετά δεν ξέρουν τι να τα κάνουν.

Σε σχέση με το ποια διαμερίσματα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ο ίδιος απαντάει πως οι περισσότεροι φοιτητές ζητούν δίχωρα διαμερίσματα (σαλόνι – κουζίνα και ένα υπνοδωμάτιο), γύρω στα 50 τ.μ.

Ερωτηθείς σε σχέση με την επάρκεια τέτοιων διαμερισμάτων, ο κ. Γκλιάγιας απάντησε θετικά, λέγοντας πως στην Πτολεμαΐδα υπάρχουν και στούντιο και δίχωρα.

Αναφορικά με τις τιμές, ο ίδιος απάντησε πως εφέτος οι τιμές ενοικιάσεων κινούνται περίπου στα περυσινά επίπεδα με μια μικρή ανοδική πορεία. Πιο συγκεριμένα: Για ένα σπίτι 15ετίας ή ανακαινισμένο, επιπλωμένο, δίχωρο, ο μέσος όρος τιμής ενοικίασης είναι στα 350 ευρώ (κυμαίνεται από τα 330 μέχρι τα 370 ευρώ) μηνιαίος. Σε πιο νέες κατασκευές μπορεί να φτάσει και τα 370 με 400 ευρώ (για επιπλωμένα δίχωρα διαμερίσματα).

Ο κόσμος φαίνεται πως μένει ικανοποιημένος από τα σπίτια που βρίσκει, απαντάει επίσης ο κ. Γκλιάγιας, σημειώνοντας επίσης πως ακόμη υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια, αλλά όσο περνούν οι ημέρες τα νέα και επιπλωμένα διαμερίσματα τείνουν να τελειώσουν.

Ο κόσμος που βρέθηκε στην πόλη και επισκέφθηκε τους μεσίτες δηλώνει ικανοποιημένος τόσο από την Πτολεμαΐδα όσο και από τα σπίτια που βρίσκει, τονίζει ο ίδιος, λέγοντας πως η κίνηση εφέτος ήταν καλή, συνεχόμενη, με τον κόσμο να εξυπηρετείται χωρίς προβλήματα.
Αρκετοί φοιτητές έρχονται από μακριά (Αθήνα, Πελοπόννησο, ακόμη και Κρήτη), ενώ με την κίνηση που υπάρχει μέχρι και σήμερα ο ίδιος εκτιμάει πως η κατάσταση με τα σπίτια θα πάει οριακά, με βάση την υψηλή ζήτηση που υπάρχει.

 

X