Ένα δύσκολο φθινόπωρο προμηνύεται για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, παρά την πρόσφατη ανακούφιση που προσέφεραν οι κυβερνητικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια του Αυγούστου.
Αν και παραδοσιακά οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος τείνουν να υποχωρούν τον Σεπτέμβριο λόγω της μειωμένης ζήτησης, φέτος οι προσδοκίες είναι περιορισμένες, καθώς αναμένονται μόνο μειώσεις στις χονδρεμπορικές τιμές, χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι λιανικές τιμές θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία.
Τα συναρμόδια υπουργεία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ενός σημαντικού ελλείμματος στην αγορά ηλεκτρισμού, το οποίο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ) υπολογίζεται σε πάνω από 600 εκατ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ.
Το έλλειμμα του ΕΛΥΚΩ, που καλύπτει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και το κόστος του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, παραμένει σε εκκρεμότητα από την αρχή του έτους. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προτείνει είτε την αύξηση των χρεώσεων ΥΚΩ είτε τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του ελλείμματος, αλλά ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, ενώ οι προμηθευτές καλύπτουν προσωρινά το έλλειμμα.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει την τμηματική κάλυψη του ελλείμματος έως το 2026, με την προσδοκία ότι τα μελλοντικά πλεονάσματα από την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα συμβάλουν στην εξισορρόπηση του λογαριασμού. Παράλληλα, το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, το οποίο ανέρχεται στα 449,38 εκατ. ευρώ, αναμένεται να μειωθεί μερικώς από επιστροφές φόρου, αν και πρόσφατη κυβερνητική απόφαση απαλλάσσει τις εταιρείες από την υποχρέωση επιστροφής 130 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση αναμένει πιθανή βελτίωση από τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά πριν λάβει οριστικές αποφάσεις το φθινόπωρο. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των χρεώσεων ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, κάτι που θα επιβαρύνει περαιτέρω τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η μεταφορά 460 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΥΚΩ και 1,1 δισ. ευρώ από τον ΕΛΑΠΕ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το 2022 συνέβαλε στην επιδείνωση της σημερινής κατάστασης.