Η εκπομπή Μέρα Μεσημέρι με την Φωτεινή Μάντσου φιλοξένησε τον Ηλία Θεοχάρους – Μαθητή από την Κοζάνη που δημιούργησε καινούρια χημική ένωση και θα βρεθεί σε διαγωνισμό χημείας στην Πολωνία με τους καλύτερους της Ευρώπης, καθώς δημιούργησε μια καινούρια χημική ένωση και για αυτό το λόγο θα ταξιδέψει στον διαγωνισμό.

Όλα ξεκίνησαν από μια απλή απορία που είχε στο πλαίσιο του μαθήματος χημείας, στο σχολείο. Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά: «Είχα σκεφτεί αν θα μπορούσε να σταθεί μια χημική ένωση, κάτι που δεν είχα δει σε κάποιο βιβλίο ή στο διαδίκτυο. Αμέσως, την αποτύπωσα στο χαρτί και απευθύνθηκα στην καθηγήτρια του σχολείου μου, την κ. Στέλλα Γκούζου. Ψάξαμε και αναζητήσαμε αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σταθεί στην πραγματικότητα. Η αναζήτησή μας αυτή έδειξε ότι κάτι τέτοιο αυτό πιθανώς να μην υφίσταται. Λίγο αργότερα εγώ τροποποίησα τη σκέψη μου και εγκατέστησα στον υπολογιστή του σπιτιού ένα πρόγραμμα υπολογιστικής χημείας με το οποίο μπορούσα να κάνω μετρήσεις σε χημικά μόρια. Εγώ άρχισα να κάνω το ψηφιακό πείραμα και βρήκα μια χημική ένωση, που το πρόγραμμα υποστήριζε, ενώ σκέφτηκα παράλληλα μια πιθανή μέθοδο που θα μπορούσε να γίνει η ένωση στο εργαστήριο».

Από το ψηφιακό εργαστήριο χημείας στην “Εθνική Ελλάδος” σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό 

Ο Ηλίας αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και καλούσε άτομα 14-22 ετών να καταθέσουν μια πρωτότυπη μελέτη, ώστε μια ειδική επιστημονική επιτροπή να επιλέξει τις 3 καλύτερες για τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό χημείας, προκειμένου η χώρα μας να στείλει ως Εθνική Ελλάδος, τις τρεις καλύτερες επιστημονικές προτάσεις. Ο διαγωνισμός θα γίνει στην Πολωνία.

Αν και την πρώτη φορά η σκέψη του δεν απέφερε καρπούς, ο Ηλίας δεν το έβαλε κάτω και αποφάσισε να κάνει πράξη τις εικόνες που είχε στο μυαλό του, τροποποιώντας τις αρχικές του σκέψεις. Δεν τα παράτησε και τα κατάφερε.

Παραδέχεται πως για τον ίδιο αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή να μπορέσει να εκπροσωπήσει τη χώρα του σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, δηλώνοντας συγκινημένος που η προσπάθειά του αποφέρει καρπούς.

Επίσης ευχαρίστησε θερμά την καθηγήτριά του για τη βοήθειά της, λέγοντας πόσο τυχερός είναι που είχε μια τόσο υποστηρικτική καθηγήτρια.

Του χρόνου ο Ηλίας θα φοιτήσει στη Γ΄ Λυκείου, έχοντας ως στόχο την ιατρική σχολή, και απώτερο στόχο να συνδέσει την ιατρική με τη χημεία και τον τομέα της έρευνας!

Ο ίδιος έκανε μικρά πειράματα και χημικές αντιδράσεις από μικρός, με το αντικείμενο να τον γοήτευε πάντα. Έπειτα, στο λύκειο, συνδέθηκε πιο στενά στο μάθημα της χημείας, ενώ απώτερος στόχος του για το άμεσο μέλλον είναι να οργανωθεί για τον διαγωνισμό στην Πολωνία, μέσα στην έκθεση που θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

X