Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε την Ελίζα Καραμπατιάν – Νικοτιάν – Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Safe Water Sports, μιλώντας για τη Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Πνιγμών.

Μέχρι χθες για το 2024 καταγράφηκαν 215 πνιγμοί στις ελληνικές θάλασσες, ενώ Ιούνιος και Ιούλιος είναι οι μήνες με τους περισσότερους. Κυρίως χάνουν τη ζωή τους ηλικιωμένα άτομα, περισσότερο σε θάλασσες, ενώ συμβούλευσε τον κόσμο να μην απομακρύνονται από την παραλία, να κολυμπούν παράλληλα και όχι κάθετα στην παραλία και να ακούν τις συμβουλές των ειδικών.

“Δυστυχώς λείπει η ατομική ευθύνη και σαν χώρα δεν έχουμε κολυμβητική παιδεία, όπως άλλες χώρες”, ανέφερε με έμφαση. Προσέθεσε πως πνίγονται άτομα που όντως υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους, αλλά και άτομα που δεν κολυμπούν σωστά, μιλώντας για προγράμματα κολύμβησης που πρέπει να εφαρμόζονται από την ηλικία των 3 μηνών και να γίνει μάθημα στα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά το εάν και κατά πόσο οι παραλίες μας είναι ασφαλής , ο ίδιος απάντησε πως πολλές φορές αργούν να μπουν ναυαγοσώστες, ενώ υπάρχουν και παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες. Υπάρχουν κενά αρκετά, σημειώνει, λέγοντας πως όσοι κολυμπούν σε παραλίες με ναυαγοσώστες να κολυμπούν κοντά στον πύργο, σε έκταση 200 μ.

Υπάρχει και εφαρμογή Safe Water Sports, όπου μπορείτε και να ενημερωθείτε σχετικά.

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε και το τι χρειάζεται ώστε να κάνετε χρήση θαλασσίων σπορ, όπως π.χ. για το τζετ σκι πρέπει να υπάρχει άδεια ταχυπλόου.

X