Ενημέρωση προς τα μέλη του, για μια σειρά υποχρεώσεων που έχουν επιφορτιστεί οι παραγωγοί από ΑΠΕ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, απέστειλε ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αναφέροντας τα εξής:

 

«Αγαπητοί Κυρίες και Κύριοι συνεργάτες,
Με το παρόν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με διάφορες υποχρεώσεις που έχουν επιφορτιστεί οι παραγωγοί από ΑΠΕ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 5106/2024, με προβλεπόμενες πολύ αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Συγκεκριμένα:
Υποχρέωση 1. Απαίτηση επαναρρύθμισης των προστασιών τάσης & συχνότητας
Σχετ. Η από 15/05/2024 επιστολή του ΔΕΔΔΗΕ (συνημμένη)
Καταληκτική Ημερομηνία: Για Αιολικά και ΦΒ: 15.08.2024, Για ΜΥΗΕ και άλλες τεχνολογίες με σύγχρονες γεννήτριες: Δεν τίθεται σκοπιμότητα και υποχρέωση επαναρρύθμισής τους.
Σύμφωνα με το αρ. 123 του Ν.5106/2024, «οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που είναι συνδεδεμένοι στο επίπεδο Μέσης Τάσης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) και Υψηλής Τάσης του Ε.Σ.Μ.Η.Ε., ………, μεριμνούν με δικές τους δαπάνες για τη ρύθμιση του εξοπλισμού εντός των σταθμών τους για προστασία έναντι αποκλίσεων της τάσης και της συχνότητας από τις ονομαστικές τους τιμές, σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές που εκδίδει ο Διαχειριστής Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ή ο Διαχειριστής Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (Μ.Δ.Ν.) κατά περίπτωση. Για τον σκοπό αυτόν, υποβάλουν στον αρμόδιο κατά περίπτωση Διαχειριστή Υπεύθυνη Δήλωση συμμόρφωσης με τις ανωτέρω απαιτήσεις εντός τριών (3) μηνών από την έκδοσή τους άλλως ο αντίστοιχος Διαχειριστής απενεργοποιεί τη σύνδεση της εγκατάστασής τους με το Δίκτυο, λόγω αποκλειστικής υπαιτιότητας του παραγωγού, έως ότου επιβεβαιώσει τη συμμόρφωση με την απαίτηση.».

Υποχρέωση 2. Εγκατάσταση εξοπλισμού για λήψη και εφαρμογή εντολών τηλεεποπτείας/ελέγχου Σταθμών ΑΠΕ

Σύμφωνα με τον ν. 5106/2024 (ΦΕΚ 63/Α/01.05.2024):
«Σε εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 111 του ν. 5106/2024 (ΦΕΚ Α’ 63/01.05.2024), οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του Διασυνδεδεμένου Δικτύου με αποζημίωση ηλεκτρικής ενέργειας και εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 400 kW υποχρεούνται να προβούν σε εγκατάσταση συστημάτων τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης των σταθμών τους, σύμφωνα με τις κάτωθι προδιαγραφές, εντός χρονικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την παρούσα ανακοίνωση/γνωστοποίηση, δηλαδή μέχρι τις 13/12/2024.
Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του αναγκαίου προδιαγραφόμενου εξοπλισμού, εντός της ανωτέρω χρονικής προθεσμίας,  οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση συμμόρφωσης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, άλλως ο Διαχειριστής θα προβεί σε απενεργοποίηση της σύνδεσης της εγκατάστασής του με το Δίκτυο, μέχρι την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης με την ανωτέρω απαίτηση. Για τους σταθμούς που δεν λειτουργούν και η ενεργοποίηση της σύνδεσής τους με το Δίκτυο θα πραγματοποιηθεί μετά την ανωτέρω προθεσμία, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του ως άνω εξοπλισμού, αποτελεί προϋπόθεση για τη σύνδεσή τους.
Ειδικότερα για τους σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1000 kW, το άρθρο 118, παρ. 6 του ν. 5106/2024 ορίζει ως προθεσμία για την εγκατάσταση του εξοπλισμού τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης την 31η/10/2024. Σε περίπτωση μη υλοποίησης της παραπάνω υποχρέωσης, έως την 31/10/2024, οι σχετικές Μονάδες Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για κάθε περίοδο που εκδόθηκε Εντολή Περιορισμού Έγχυσης επιστρέφουν το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εσόδων που έχουν λάβει από τις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας, χωρίς να δικαιούνται καμία αποζημίωση από τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. για το σύνολο της ενέργειας που παρήχθη».

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εκδώσει / ανακοινώσει τις τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού για τη σύνδεση των σταθμών ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ (εφεξής Σταθμός) που είναι συνδεδεμένοι ή συνδέονται στο δίκτυο (Ε.Δ.Δ.Η.Ε) με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των τετρακοσίων κιλοβάτ (400 kW), με το Σύστημα Τηλέ-ελέγχου και Τηλέ-Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής (SCADA/DMS του ΔΕΔΔΗΕ), για τη λήψη σημάτων τήλε-εποπτείας και την εφαρμογή εντολών ελέγχου, σύμφωνα με το ν. 5106/2024 (ΦΕΚ 63/Α/01.05.2024), Άρθρο 111 & 118».

X