Το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» το οποίο έρχεται να μειώσει το ενεργειακό κόστος, σε Δήμους, δημοτικές επιχειρήσεις, ΤΟΕΒ κ.α., παρουσίασε την Πέμπτη το απόγευμα από την Κοζάνη, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η Υφυπουργός τόνισε πως το πρόγραμμα δεν είναι μια μαγική λύση που θα δώσει τσάμπα ρεύμα στις δημοτικές αρχές, είναι όμως μια βέλτιστη και αποδοτική λύση, την οποία η κυβέρνηση επεξεργάστηκε σε μια προσπάθεια να στηριχτούν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο.

«Στόχος είναι οι συμπολίτες μας να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, το οποίο προφανώς είναι πολύ μεγάλο ζητούμενο και απασχολεί, απασχολεί τον κάθε Έλληνα πολίτη. Απασχολεί το Δημόσιο, απασχολεί το όποιον πληρώνει ένα λογαριασμό ρεύματος».

Η κα Σδούκου ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μαζί με αυτή της Θεσσαλίας εντάσσονται πρώτες ως πιλοτικές Περιφέρειες στο πρόγραμμα, για διαφορετικούς λόγους, επισημαίνοντας πως δεν είναι κάτι θεωρητικό αλλά βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

«Είναι νόμος του κράτους, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από 2 μήνες και ήδη έχουμε προχωρήσει σε βήματα για να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Αφορά στην κάθε περιφέρεια της χώρας και ουσιαστικά αυτό το οποίο σκοπεύουμε να κάνουμε είναι το εξής, αντί ο κάθε δήμος της Ελλάδας να προσπαθήσει να υλοποιήσει μόνος του ένα έργο ΑΠΕ προκειμένου να μειώσει το ενεργειακό του κόστος, είπαμε να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακος και να το κάνουμε αυτό σε επίπεδο περιφέρειας»

Όπως είπε το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας, ενώ αναφερόμενη σε Δήμους που έχουν συστήσει ενεργειακές κοινότητες δεσμεύτηκε πως θα είναι ένα βήμα μπροστά σε αυτή τη διαδικασία παίρνοντας ποσοστό από την παραγωγή που παράγεται εδώ.

Έτσι οι Δήμοι που σκόνταφταν στην έλλειψη ηλεκτρικού χώρου ή δεν έβρισκαν χρηματοδότηση για την υλοποίηση ενός έργου ΑΠΕ, έχουν πλέον το πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» το οποίο θα καλύπτει το 50 ή το 60% των συνολικών ενεργειακών αναγκών.

«Φιλοσοφία του προγράμματος είναι να λύσει προβλήματα κόστους προς όφελος των καταναλωτών».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης, τόνισε πως πρόκειται για μία πιλοτική πρωτοβουλία «την οποία θα πρέπει να στηρίξουμε, να αξιολογήσουμε την πορεία της και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Άργος Ορεστικού, Πάνος Κεπαπτσόγλου, υποστήριξε πως δεν είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ακριβώς ζητούσε η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς ο ενεργειακός συμψηφισμός είναι ταυτοχρονισμένος, άρα δεν είναι το παλιό net metering.

«Παρόλα αυτά θα βελτιώσει κατά πολύ την υπάρχουσα κατάσταση, όπου δεν έχουμε όρους σύνδεσης και να μην μπορούμε να συμψηφίσουμε καθόλου ενέργεια. Τουλάχιστον με αυτό θα μπορούμε έστω και ταυτοχρονισμένα να συμψηφίζουν δήμοι και οι ΤΟΒΕ που είναι φορείς που καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ηλεκτρική ενέργεια την οποία δεν θα μπορούσαν σε κάθε περίπτωση να πληρώσουν».

Η αυτοδιοίκηση κοιτάει το πρόγραμμα και χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ που επιλέγει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως μία από τις πρώτες πιλοτικές που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

 

 

 

X