Την αισιοδοξία του πως το επόμενο διάστημα θα διαφανεί συνολική λύση για το ζήτημα των Τηλεθερμάνσεων, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Top Channel μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Το κομβικό σημείο της τιμολογιακής πολιτικής αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου να έχουν θέσει ως «κόκκινη» γραμμή η τιμή παροχής να μην ξεπερνάει τα 65-70 ευρώ αλλά τη ΔΕΗ να προσδιορίζει με διαφορετικό τρόπο το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πιο κοντά σε λύση δείχνει να είναι το θέμα των οφειλόμενων των δημοτικών επιχειρήσεων, με τον Γιώργο Αμανατίδη να σημειώνει μάλιστα πως η υπάρχει κατεύθυνση «μηδενισμού», ενώ για την ιδία συμμετοχή των Δήμων στα έργα που καλούνται να εκτελέσουν υπάρχουν στο τραπέζι διάφορες προτάσεις για πηγές χρηματοδότησης.

Σε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας συμφωνήθηκε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση- πακέτο για όλα τα θέματα της Τηλεθέρμανσης, με τον Περιφερειάρχη να επαναλαμβάνει πως η δέσμευση της πολιτείας είναι να εξασφαλιστεί η παροχή θερμικής ενέργειας με κάθε τρόπο ακόμα και αν υπάρξει «νεκρό» διάστημα στο μεταβατικό στάδιο.

«Στόχος μας είναι να ξεκινήσει το συντομότερο η κατασκευή της ΣΗΘΥΑ ώστε να μειώσουμε το ρίσκο να μείνουμε χωρίς Τηλεθέρμανση», τόνισε ο Γιώργος Αμανατίδης, ενώ επιβεβαίωσε πως η ΔΕΗ έχει λάβει την απόφαση να «σβήσει» την μονάδα Πτολεμαΐδα 5 το Μάιο ή τον Ιούνιο του 2026.

Για την Τηλεθέρμανση της Κοζάνης, επιλογή μεταβατικού σταδίου, εφόσον υπάρξει κενό θα μπορούσαν να είναι και οι ηλεκτρολέβητες χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για όλα τα νέα δεδομένα τους Δημάρχους και τα στελέχη των δημοτικών επιχειρήσεων, σε σύσκεψη που προκάλεσε τη Δευτέρα μετά την επιστροφή του από την Αθήνα.

X