Με κεντρικό μήνυμα την «δημοκρατική ανατροπή» όπως την ονόμασε την οποία έχει ανάγκη ο τόπος, ο Χάρης Δούκας, απεύθυνε κάλεσμα στήριξης της υποψηφιότητάς στις 6 του Οκτώβρη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σε στελέχη, φίλους και μέλη του κόμματος στην Κοζάνη την Κυριακή το πρωί.

Στην ομιλία έδωσε χρησιμοποίησε το παράδειγμα των Εργατικών στην Αγγλία, σημειώνοντας πως εκεί ξεκίνησαν από την αλλαγή στο ίδιο το κόμμα ώστε να δείξουν πως μπορούν να αλλάξουν τη χώρα τους:

«Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς. Το ΠΑΣΟΚ θα βγει ενωμένο από αυτή τη διαδικασία και θα επανεκκινήσουμε ώστε να φτιάξουμε τη χώρα».

Παράλληλα τόνισε πως στόχος δεν είναι κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τον Μητσοτάκη ή τον Κασσελάκη αλλά ο εκδημοκρατισμός της εξουσίας «και εδώ υπάρχει ένα ωραίο παράδειγμα με τη Μετάβαση η οποία πρέπει να είναι δίκαιη και όχι βίαια, όπως γίνεται τώρα».

Ο Χάρης Δούκας μίλησε για ενεργειακή ολιγαρχία η οποία πρέπει να μετατραπεί σε ενεργειακή δημοκρατία και τόνισε πως το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας δεν μπορεί να αφορά κάποια συμφέροντα αλλά τους πολίτες.

Αναφερόμενος στο μεγάλο ενδιαφέρον των υποψηφίων για την ηγεσία υποστήριξε πως αυτός ο πλούτος ιδεών πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες επανεκκίνησης για το ΠΑΣΟΚ το οποίο όπως είπε οφείλει να έχει ξεκάθαρες θέσεις σε όλα τα ζητήματα.

Μάλιστα άσκησε κριτική στις επιλογές της ηγεσίας για κρίσιμα νομοσχέδια, λέγοντας πως το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν καθαρό.

«Εμείς δεν καταφέραμε να διατυπώσουμε ξεκάθαρη κυβερνητική επιλογή που θα την αγκαλιάσει ο κόσμος. Με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κλείσει τον κύκλο της επιβίωσης και να περάσει στον κύκλο της υπέρβασης, ενώ απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος δεσμεύτηκε πως θα έχουν ρόλο και λόγο στα όργανα.

«Ενότητα δεν είναι η σιωπή. Όχι κόμμα ενός ανδρός αρχή. Δεν είμαι εγώ μεσσίας. Δεσμεύομαι για αποφάσεις οργάνων με συνθέσεις συμμετοχή και συλλογική ευθύνη. Αντιπολίτευση είχε ακόμα και ο Ανδρέας Παπανδρέου στο κόμμα».

Τέλος ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και σε όσους τον κατηγορούν πως στόχος του είναι να κάνει το κόμμα συνιστώσα:

«Δεν θα κάνω τον ιπποκόμο του Μητσοτάκη και δεν θα κάνω υποκλίσεις. Συνιστώσα θα είμαστε αν μείνουμε στο 13%. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πατερίτσα του Μητσοτάκη. Εμείς θέλουμε δημοκρατική ανατροπή, να ηττηθεί το μοντέλο διακυβέρνησης που είναι άνισο και βίαιο. Με 13% δεν αλλάζουμε. Να υπερδιπλασιάσουμε άμεσα τα ποσοστά μας. Να φέρουμε πολύ κόσμο στην κάλπη. Ότι κάναμε στην Αθήνα θα το κάνουμε και στη χώρα».

X