Καυγάς για το μήνυμα των… γαλλικών εκλογών!
Συνέβη και αυτό.
Προχθές, μια μέρα μετά τη 2η Κυριακή των γαλλικών εκλογών, τα ελληνικά κόμματα καυγάδιζαν μεταξύ τους για το ποιο ήταν, τελικά, το μήνυμα που εξέπεμψαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι με τις επιλογές τους!
***
Το λες και σουρεαλιστικό!
Τα κόμματα που ένα μήνα μετά δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ακόμα, όχι το ένα με το άλλο, αλλά στο εσωτερικό τους για το ποιο ήταν το μήνυμα που έστειλαν στα ίδια οι Έλληνες ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, κόπτονται να μας εξηγήσουν γιατί και πώς επέλεξαν να ψηφίσουν έτσι οι Γάλλοι.
Απίστευτο, αλλά απολύτως… ελληνικό.

Θα κλείσει μέχρι το Σεπτέμβριο το θέμα της τηλεθέρμανσης;
Δύο συναντήσεις ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τους Δημάρχους Αμυνταίου, Εορδαίας και Κοζάνης, τους Προέδρους των Δημοτικών Επιχειρήσεων των τηλεθερμάνσεων και υπηρεσιακών παραγόντων είχαμε τις τελευταίες μέρες.
Η πρώτη έγινε την Παρασκευή και η δεύτερη το απόγευμα της Δευτέρας.
Τι βγήκε;
Αυτό που έγραψε χθες και ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ πως ο κ. Γιώργος Αμανατίδης στις συναντήσεις που θα κάνει με τους αρμόδιους θα έχει μαζί του ένα συμφωνημένο τελικό κείμενο με τις κοινές προτάσεις των τριών τηλεθερμάνσεων.
***
Προτάσεις που δεν διαφέρουν απ’ τα όσα έχουν γραφτεί, και από μας κατ’ επανάληψη, σχετικά με τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά ακόμα, με αποτέλεσμα να μην προχωρά και να μην κλείνει η συμφωνία με τη ΔΕΗ για να υλοποιηθεί και η ΣΗΘΥΑ.
Θα προχωρήσει, άραγε, τώρα;
Θα εξαρτηθεί απ’ τις απαντήσεις που θα δοθούν στις συγκεκριμένες προτάσεις.
***
Πάντως φαίνεται να υπάρχει μια διάθεση το όλο θέμα να κλείσει μέχρι το Σεπτέμβριο.
Θα τα καταφέρουν;
Με δεδομένο πως ο Αύγουστος στην Ελλάδα είναι παραδοσιακά ο μήνας των διακοπών και το χρονικό διάστημα που γίνονται ελάχιστα έως… καθόλου, οι επόμενες μέρες του Ιουλίου ίσως αποδειχτούν κρίσιμες και καθοριστικές και ενδεχομένως να προδιαγράψουν και το χρονικό περιθώριο των όποιων εξελίξεων.
Υ.Γ. Χθες το πρωί, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης κ. Παναγιώτης Ματιάκης και ο Διευθυντής τηλεθέρμανσης κ. Βασίλης Πανούσης έδωσαν μια συνέντευξη τύπου (σ. σ. μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ στο e- ptolemeos.gr και σε άλλη στήλη του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ) με την οποία αναφέρθηκαν σ’ αυτά που ζητάνε οι τηλεθερμάνσεις να επιλυθούν για να μπουν και οι υπογραφές στη συμφωνία με τη ΔΕΗ.

Οι πολίτες δεν… ψήνονται για το φυσικό αέριο;
«Σχεδόν 7 στους 10 πολίτες της Κοζάνης, της Εορδαίας, της Φλώρινας και του Αμυνταίου ενθαρρύνουν τοπική αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση να αναθεωρήσουν τον δρομολογούμενο σχεδιασμό για τη θέρμανση και την τηλεθέρμανση που βασίζεται στο ορυκτό αέριο.»
Αυτό προκύπτει απ’ τη δημοσκόπηση που διενήργησε το The green tank σε συνεργασία με την εταιρεία prorata, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνική επικοινωνία σε δείγμα 1000 ατόμων από τους δήμους Αμυνταίου, Εορδαίας, Κοζάνης και Φλώρινας.
Όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το The green tank «Βασικός της στόχος [της δημοσκόπησης] ήταν η διερεύνηση των απόψεων των ίδιων των πολιτών που θα επηρεαστούν άμεσα από τις επιλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης για τη θέρμανση και την τηλεθέρμανση.»
***
Από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι ότι:
Το 68% των ερωτώμενων θεωρεί ότι οι δημοτικές αρχές των 4 πόλεων, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, πρέπει να επανεξετάσουν τη λύση που σχεδιάστηκε το 2020 και βασίζεται στο ορυκτό αέριο. Συγκεκριμένα, το 34% θεωρεί ότι ο επανασχεδιασμός πρέπει να γίνει με γνώμονα το χαμηλότερο δυνατό κόστος, ενώ το 29% θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το 54% των πολιτών αποδίδει την πρόσφατη κρίση ενεργειακών τιμών στα ορυκτά καύσιμα. Ειδικότερα, το 43% θεωρεί ως κυρίαρχη αιτία της κρίσης το ορυκτό αέριο, ενώ ένα 11% θεωρεί ότι η κρίση σχετίζεται με την άνοδο του κόστους της χρήσης λιγνίτη λόγω του χρηματιστηρίου ρύπων. Στον αντίποδα, λίγο περισσότεροι από 1 στους 5 πολίτες (22%) αποδίδουν την κρίση στην αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ολοένα και περισσότεροι πολίτες των λιγνιτικών δήμων στρέφονται στις ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Σχεδόν 1 στους 2 ερωτώμενους (48%) είτε έχουν ήδη φωτοβολταϊκά (4%), είτε σχεδιάζουν να αποκτήσουν ανεξαρτήτως χρηματοδότησης (21%), είτε θα προχωρούσαν στην εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων αν υπήρχε σχετική επιδότηση (23%).
Θετικά διακείμενοι είναι οι πολίτες και ως προς τις αντλίες θερμότητας. Περισσότερα από 1 στα 3 νοικοκυριά (34%) εξετάζουν την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας ως λύση για την κάλυψη των θερμικών τους αναγκών. Από το 53% που δεν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, περίπου οι μισοί (47%) θεωρούν ως βασικότερο ανασταλτικό παράγοντα το υψηλό κόστος αγοράς και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας.
***
Ενδιαφέροντα όλα τα παραπάνω στοιχεία και αξίζει να επανέλθουμε καθώς δείχνουν πως στην περιοχή μας οι πολίτες πλέον, αν μη τι άλλο, είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο ορυκτό (φυσικό) αέριο.

 

X