Τα τρία σημεία που αποτελούν τις κόκκινες γραμμές των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Τηλεθερμάνσεων προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης για τη ΣΗΘΥΑ, ανέπτυξε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κοζάνης, Παναγιώτης Ματιάκης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για το μεγάλο ζήτημα το οποίο βρίσκεται υπό συνεχείς διαπραγματεύσεις.

Έχοντας στο πλευρό του τον Διευθυντή Τηλεθέρμανσης, Βασίλη Πανούση, τόνισε πως η λύση στα τρία αυτά μεγάλα ζητήματα που θέτουν οι Δήμοι, είναι πολιτική και μόνο «με την κυβέρνηση να πρέπει να στηρίξει την περιοχή που συνέβαλε στην ανάπτυξη της χώρας».

Το θέμα των ρύπων του διοξειδίου, αποτελεί το μεγάλο οικονομικό βραχνά για τη ΔΕΥΑ Κοζάνης, αλλά και τις άλλες δημοτικές επιχειρήσεις, με το αίτημα να είναι η αποπληρωμή αυτών των χρεών από το κράτος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ή το Πράσινο Ταμείο, προς τη ΔΕΗ.

Μάλιστα η ΔΕΥΑΚ έχει υπολογίσει πως το συγκεκριμένο χρέος το 2027 θα φτάσει τα 28εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία σαφώς δεν μπορούν να βρεθούν από την επιχείρηση.

Το δεύτερο αίτημα είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, μέχρι να υπάρξει η σύνδεση με τη ΣΥΘΗΑ, με τον Πρόεδρο και τον Διευθυντή Τηλεθέρμανσης, να απαντούν σε ερώτηση του «Π» πως η πολιτική δέσμευση είναι πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του συστήματος για τη θερμική περίοδο 2024-2025.

Το τρίτο αίτημα των Τηλεθερμάνσεων προς το Υπουργείο έχει να κάνει με την τιμή αγοράς της θερμικής ενέργειας, ένα ζήτημα σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των εμπλεκόμενων, καθώς είναι δεδομένο πως οι Δήμοι δεν θα υπογράψουν τη σύμβαση αν δεν διασφαλιστεί μία λογική τιμολογιακή πολιτική.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Ματιάκης, το μέτωπο των τριών Δήμων(Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου) είναι κοινό, με τον Περιφερειάρχη να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προώθησης των θέσεών τους, τις οποίες υποστηρίζει πλήρως.

 

X