Ο χθεσινός έντυπος ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ δημοσίευσε στην 8η σελίδα του ένα θέμα με τίτλο «Δημογραφικό: 2,4 θάνατοι ανά γέννηση αντιστοιχούν στη Δ. Μακεδονία», το οποίο βασιζόταν σε στοιχεία της έρευνας- μελέτης του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) με θέμα «Η επιδείνωση του φυσικού ισοζυγίου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο (2020-22) και οι δυσοίωνες προοπτικές του».
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά η Περιφέρεια μας βρίσκεται στην τελευταία και χειρότερη θέση από τις δέκα τρεις Περιφέρειες της χώρας και σ’ αυτό τον… μακάβριο δείκτη.
***
Στην καλύτερη θέση είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς η αναλογία είναι 0.9 θάνατοι για κάθε γέννηση, και ακολουθεί αυτή της Κρήτης με την αναλογία να είναι 1,1 θάνατος ανά μία γέννηση.
Από εκεί και πέρα η αναλογία γίνεται όλο και χειρότερη με τη Δυτική Μακεδονία να «κερδίζει» μια ακόμα αρνητική πρωτιά!
***
Ενδιαφέροντα όμως αλλά και… ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που αναφέρονται στη σχέση θανάτων/ γεννήσεων στις διάφορες Δημοτικές Ενότητες (Δήμους) και ιδιαίτερα σ’ αυτές που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, αφού εκεί και αν είναι έντονη η ανισορροπία ανάμεσα στις γεννήσεις και τους θανάτους.
Ειδικά δε σ’ αυτές που βρίσκονται στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως είναι η Κεντρική, η Αν. Μακεδονία και η Θράκη όπου το 2020- 2022 αντιστοιχούσαν, συνήθως, 3 ή και περισσότεροι θάνατοι ανά γέννηση.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα, επίσης, εντοπίζονται και όλες σχεδόν εκείνες οι 27 Δημοτικές Ενότητες που δεν είχαν γεννήσεις το 2020-22, αλλά είχαν μόνον θανάτους!
***
Με βάση όλα τα παραπάνω η εξέλιξη του δημογραφικού μόνο θετική δεν προοιωνίζεται.
Ειδικά για μας εδώ στη Δυτική Μακεδονία που έχουμε ήδη και τη χειρότερη… επίδοση ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, τα πράγματα μόνο ευοίωνα δεν μοιάζουν.
***
Ωστόσο, δεν μιλάμε για μια εξέλιξη που μας προέκυψε ξαφνικά, ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά για κάτι που το βλέπαμε να συμβαίνει εδώ και χρόνια και εξακολουθούμε να το βλέπουμε και να το αντιλαμβανόμαστε καθημερινά γύρω μας.
Το ερώτημα, βέβαια, και το βασικό ζητούμενο είναι αν μπορεί να σταματήσει αυτό το εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός πριν η κατάσταση επιδεινωθεί και άλλο.
***
Η απάντηση μπορεί να είναι θετική μόνο υπό την προϋπόθεση πως θα γίνουν όλα όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά με ταχύτατους ρυθμούς.
Όλα εκείνα που θα διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για να μείνουν οι νέοι στον τόπο μας, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να λύσουν ένα πρόβλημα σαν αυτό.
Προσωπικά, δεν είμαστε αισιόδοξοι πως θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς πολλές φορές μέχρι τώρα ακούσαμε πολλά, αλλά είδαμε λίγα να γίνονται, τόσα και τέτοια που, δυστυχώς, δεν αρκούσαν για ν’ αντιστρέψουν την κατάσταση και να μας κάνουν να αισιοδοξούμε.
Μακάρι αυτή τη φορά να διαψευστούμε…

Κινητοποίηση και άρθρα υπέρ της Άννας!
Το ότι η κ. Άννα Διαμαντοπούλου έχει πολλούς υποστηρικτές αλλά και φίλους στην περιοχή μας είναι και γνωστό αλλά και λογικό και όχι μόνο επειδή είναι συμπατριώτισσα μας.
Πέρα από την εκτίμηση που τρέφουν στο πρόσωπο της όλοι αυτοί, ένας ακόμα βασικός λόγος είναι πως και η ίδια όλα αυτά τα χρόνια φρόντισε να κρατήσει τις επαφές που είχε με τον τόπο μας.
***
Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως πολλοί απ’ όλους αυτούς είδαν με καλό μάτι την πιθανότητα να είναι υποψήφια για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ και εφόσον το αποφασίσει, τελικά, είναι σίγουρο πως και θα τη στηρίξουν αλλά και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίσει σ’ αυτή τη μάχη.
Φυσικά, μια τέτοια μάχη δεν μπορεί να κριθεί μόνο από μια περιοχή, αλλά όποιος αποφασίζει να κατέβει σε μια κούρσα εκλογής είναι σημαντικό, έστω και για ψυχολογικούς λόγους, να έχει την αποδοχή του τόπου καταγωγής του.
***
Επίσης, δεν αποτελεί έκπληξη και το γεγονός πως ήδη εμφανίστηκαν κάποια άρθρα σε ιστοσελίδες πανελλήνιας εμβέλειας υπέρ της προοπτικής να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, μέσω των οποίων τονίζονται τόσο τα προσόντα της όσο και το έργο που έχει κάνει συμμετέχοντας σε διάφορες κυβερνήσεις ως Υπουργός.
Ίσως υπάρξουν και άλλα.
Θα την επηρεάσουν, άραγε, όλα αυτά και πόσο στην τελική της απόφαση;

X