Το ότι στην Ελλάδα δεν πλήττεις ποτέ είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια και λογικά είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της που δύσκολα θα χαθεί όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Τελευταίο… κατόρθωμα μας οι διαφορετικές τιμές του καφέ, ανάλογα με το πώς θα επιλέξεις να τον πιείς.

Αν επιλέξεις να καθίσεις στο κατάστημα που θα τον παραγγείλεις για να τον πιείς σε φλιτζάνι ή ποτήρι, τότε θα τον πληρώσεις ακριβότερα καθώς θα χρεωθεί με Φ. Π. Α. 24%.

Αν προτιμήσεις να τον πάρεις μαζί σου σε χάρτινο ή πλαστικό κύπελλο και να τον πιείς όρθιος, περπατώντας ή καθισμένος σε παγκάκι, εάν υπάρχει κάπου κοντά και είναι διαθέσιμο, τότε θα πληρώσεις μικρότερη τιμή καθώς θα χρεωθεί με Φ. Π. Α. 13%!

***

Με δεδομένη την ακρίβεια που υπάρχει είναι ξεκάθαρο πως δημιουργείται ένα σαφές προβάδισμα του καφέ στο χέρι, τον οποίο είναι πολύ πιθανό ν’ αρχίσουν να προτιμούν όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας για ευνόητους λόγους.

Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε πολύ σύντομα, αν δεν το έχουν κάνει κιόλας, τα καταστήματα που παρασκευάζουν και πωλούν καφέ να προσθέτουν στους καταλόγους τους και έναν ακόμα κωδικό, ο οποίος θα αναφέρεται στον… ακάθιστο καφέ, του οποίου η τιμή θα είναι σαφώς χαμηλότερη απ’ του… καθιστού!

***

Βέβαια, και για να είμαστε δίκαιοι, ο… ακάθιστος καφές υπάρχει και σήμερα και προτιμάται από εκείνους που δεν έχουν χρόνο για να καθίσουν και να τον απολαύσουν, οπότε γι’ αυτούς δεν θ’ αλλάξει κάτι.

Υπάρχει όμως και μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας που θα πληγεί από την άνοδο της τιμής του… καθιστού καφέ και αυτή δεν είναι άλλη από την πολυάριθμη κατηγορία των συνταξιούχων και ειδικά εκείνων που λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη, η οποία δέχεται ήδη ασφυκτικές πιέσεις απ’ τις αυξημένες τιμές στα είδη διατροφής, το κόστος της ενέργειας και το κόστος της διαβίωσης εν γένει, με αποτέλεσμα να εξαντλείται αρκετές μέρες πριν εκπνεύσει ο μήνας και μπει στους λογαριασμούς τους η επόμενη.

Αν αρχίσουν να πληρώνουν ακριβότερα και τον… καθιστό καφέ τηρώντας τη συνήθεια που έχουν πολλοί να τον απολαμβάνουν καθημερινά σε κάποιο στέκι συγκέντρωσης συνταξιούχων σχολιάζοντας την επικαιρότητα, τότε ίσα που θα προλαβαίνουν να… δουν πως μπήκε η σύνταξη τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό, πριν εξανεμιστεί καλύπτοντας μόνο ένα μέρος των μηνιαίων υποχρεώσεων τους. (σ. σ. όλες τις υποχρεώσεις ελάχιστες συντάξεις είναι πλέον σε θέση να τις καλύπτουν)

***

Πάντως, και στην περίπτωση του… καθιστού και του… ακάθιστου καφέ ισχύει η γνωστή ρήση «ουδέν κακόν αμιγές καλού», ή με άλλα λόγια από μια κακή ή δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να προκύψει και κάτι καλό.

Κι από τη συγκεκριμένη κατάσταση το καλό που μπορεί να προκύψει, αν οι συνταξιούχοι αποφασίσουν ν’ αλλάξουν συνήθειες και επιλέγουν απ’ εδώ και πέρα τον… ακάθιστο καφέ θα είναι η βελτίωση των βασικών δεικτών των ιατρικών εξετάσεων που κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα όλοι οι ηλικιωμένοι προκειμένου να ελέγχουν την εξέλιξη της υγείας τους.

Διότι παίρνοντας τον καφέ στο χέρι και αρχίζοντας να περπατούν μέχρι να τον πιούν, στην επόμενη εξέταση θα φανούν τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματα αφού, λογικά, θα έχουν πέσει το σάκχαρο, η χοληστερίνη, το ουρικό οξύ και τα τριγλυκερίδια.

***

Με τον τρόπο αυτό αφενός θα βελτιωθεί η φυσική κατάσταση και η υγεία μιας σημαντικής μερίδας του ελληνικού πληθυσμού και αφετέρου θα ωφεληθεί και το εθνικό σύστημα υγείας καθώς θα μειωθούν αισθητά τα περιστατικά που θα χρήζουν νοσηλείας. (σ. σ. μήπως στην μετάβαση του… καθιστού καφέ από το 13% στο 24% του Φ.Π.Α. έβαλε το χεράκι του και ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στοχεύοντας, έστω και μ’ αυτό τον έμμεσο τρόπο στη μείωση των δαπανών για το εθνικό σύστημα υγείας; Δεν το αποκλείουμε καθόλου…)

 

 

X