Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στα Παρχάρια του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης το «Λάλεμαν τη Παρχαρομάνας».

Την εκδήλωση αυτή πραγματοποιεί η Ένωση Ποντίων Ματσούκας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και αποτελεί μία αναβίωση του εθίμου της Ευδίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ένωσης, Χρήστος Μεντεσίδης και η Γενική Γραμματέας, Ανθούλα Παλασίδου, οι οποίοι καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν τον κόσμο, τους καλλιτέχνες και τους χορηγούς της εκδήλωσης, ενώ παράλληλα για το έθιμο της Ευδίας μίλησε η Δρ. Αρχαιολογίας, Μεντεσίδου Ελένη.

Παράλληλα με την εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν διάφορα βιωματικά εργαστήρια δίνοντας στον κόσμο την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητας των κατοίκων στην Ματσούκας. Ο Σπύρος Θεοδωρίδης έδειξε στους παρευρισκόμενους τα μέρη που αποτελούν το την ποντιακή λύρα εξηγώντας ταυτόχρονα τον τρόπο κατασκευής αυτής. Η Ευγενία Σακονίδου παρουσίασε τα μέρη της παραδοσιακής ποντιακής φορεσιάς, ενώ η Ελένη Βασιλειάδου, με τα παραδοσιακά προϊόντα «Βερμίου Γης», ετοίμασε ποντιακά εδέσματα τα οποία μοιράστηκαν στο κοινό.

Επίσης η Ελένη Παγκαλίδου οργάνωσε ένα εργαστήριο αναβίωσης ποντιακών παιχνιδιών στο οποίο έλαβαν μέρος η μικροί μας επισκέπτες. Τέλος ο Στέλιος Κυκίδης έκανε μια παρουσίαση για τα ποντιακά αυτά παιχνίδια.

 

X