Το δρόμο της σύνδεσης με το φυσικό αέριο ακόμα και μέσα στο 2024 για τους πρώτες καταναλωτές, ανοίγει η πρόσκληση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο Δυνητικό Δικαιούχο «HENGAS», ώστε να αναπτύξει τα δίκτυα σε οικισμούς των Δήμων Σερβίων, Βελβεντού και Βοϊου.

Οι τρεις Δήμοι με συντονισμένες προσπάθειες από το 2019 και έχοντας κοινή στόχευση κατάφεραν να πείσουν τους αρμόδιους φορείς για την αναγκαιότητα ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου στις περιοχές τους, με την πρόσκληση των 8εκ. ευρώ να είναι μια πρώτη μεγάλη νίκη σε αυτόν τον αγώνα.

Τα δίκτυα φυσικού αερίου θα αναπτυχθούν στους οικισμούς Βελβεντού, Σερβίων, Πλατανορεύματος, Καστανιάς, Ν. Λάβας, Σιάτιστας και Νεάπολης, με 4 μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου υψηλής πίεσης(CNG), με το έργο να ξεκινά τμηματικά και να αναπτύσσεται δυναμικά ανάλογα και με τη ζήτηση που θα υπάρξει.

«Είναι ημέρα χαράς και γιορτής. Αποδεικνύουμε πως η ισχύς εν τη ενώσει δείχνει το δρόμο και πως μπορείς να πετύχεις πράγματα», ανέφερε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι 3 Δήμαρχοι, ο Χρήστος Ελευθερίου, Δήμαρχος Σερβίων.

Μάλιστα στάθηκε και στο γεγονός πως θα απαιτηθεί ενότητα για να διεκδικηθούν και άλλα κονδύλια ώστε τα σπίτια των πολιτών να έχουν φθηνή θέρμανση.

«Είχαμε μείνει πίσω στο θέμα της θέρμανσης αλλά σήμερα επιβραβεύεται η κοινή μας προσπάθεια, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Είναι ένα έργα από το οποίο θα ωφεληθούν η τοπική οικονομία και το περιβάλλον», σημείωσε ο Δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου.

Για κοινά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι 3 Δήμοι και δεν αντιμετωπίζονται χωρίς συνεργασία, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Βοϊου, Χρήστος Ζευκλής:

«Ξεκίνησα μόνος μου το 2019 να ψάχνω το θέμα αλλά είδα δυσκολίες. Όταν το κάναμε μαζί με τους συναδέλφους πείσαμε για το δίκαιο τους αιτήματός μας», ανέφερε.

Η νέα διεκδίκηση πλέον έχει να κάνει με τα χρήματα που απαιτούνται για το εσωτερικό δίκτυο κάθε κατοικίας ή επιχείρησης, μιας και απαιτείται ένα ποσό περίπου 1500 ευρώ για την αλλαγή λέβητα.

Όπως ανέφεραν οι 3 Δήμαρχοι αυτά τα χρήματα θα διεκδικηθούν από πόρους της Μεταβάσης ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία «οφείλονται» στην περιοχή, όταν κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και στη Μεγαλόπολη.

Να σημειωθεί πως τα τέλη σύνδεσης μέχρι το τέλος του 2025 θα είναι δωρεάν και γι’ αυτό το λόγο το ερχόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η πρόσκληση για την κατάθεση αιτήσεων σε γραφεία τα οποία θα ανοίξει η ανάδοχος εταιρεία κατά τόπους.

Ο εκπρόσωπος της HENGAS, Σωκράτης Στούμπος, ανέφερε πως αμέσως μετά την ένταξη του έργου και σε διάστημα 2 μηνών θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη ενός δικτύου 41χλμ. και στους τρεις Δήμους.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο το έργο θα είναι βιώσιμο, αναφέρθηκε σε έναν αριθμό 100-1200 συνδέσεων συνολικά για τους 3 Δήμους με την ανάπτυξη του δικτύου να προχωρά τμηματικά και με βάση τις αιτήσεις που θα γίνονται, ώστε το έργο δυνητικά να ολοκληρωθεί σε βάθος 5ετίας.

Οι Δήμαρχοι σε ερωτήσεις για το πως διασφαλίζετε πως η θέρμανση θα είναι φθηνή εφόσον οι τιμές και του φυσικού αερίου συνεχώς αυξομειώνονται, τόνισαν πως κανείς δεν επιβάλλει τη συγκεκριμένη επιλογή στους πολίτες, αλλά αποδεδειγμένα αυτή τη στιγμή είναι φθηνότερη από το πετρέλαιο.

Παράλληλα τόνισαν πως τα δημοτικά κτίρια σαφώς και θα είναι από τα πρώτα που θα κάνουν αίτηση για σύνδεση, ώστε να αποδειχθεί πως το έργο στηρίζεται πρωτίστως από τους Δήμους.

 

X