Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κωνσταντίνο Σιαμπανόπουλο, Παραγωγό Ενέργειας.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ηλιακή βόσκηση και τη συνύπαρξη φωτοβολταϊκών και ζώων βόσκησης στα φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς η εικόνα βόσκησης ζώων κάτω από φωτοβολταϊκά πάρκα δεν είναι ξένη πλέον και στην περιοχή μας, μιας και κάτω από το πάρκο του κ. Σιαμπανόπουλου βοσκούν ζώα, όπως ανάλογα γίνεται χρόνια τώρα σε χώρες της Ευρώπης.
Ο κ. Σιαμπανόπουλος αναφέρθηκε στην αρχική καχυποψία που υπάρχει στον εν λόγω κλάδο, είτε αφορά εγκαταστάσεις σε δημόσια γη ή χωράφια, τονίζοντας πως πρώτο του μέλημα ήταν να χτιστούν γέφυρες με την τοπική κοινωνία. Αυτό έγινε είτε μέσω συνεργασίας με ντόπιους για τις απαραίτητες εργασίες ή συντήρησης – φύλαξης για τα πάρκα.
«Επιλέξαμε να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε το καθόλου αμελητέο κόστος κοπής των χόρτων, διαδικασία που γίνεται κάποιες φορές το χρόνο. Για αυτό και ήρθαμε σε επαφή με κτηνοτρόφους των περιοχών όπου βρίσκονται τα πάρκα. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε είναι από τον Ανθότοπο Κοζάνης, όπου ήρθαμε σε επαφή με κτηνοτρόφους και καταλήξαμε έναν κτηνοτρόφο όπου τον βόλευε και χτίσαμε σχέση εμπιστοσύνης, όπου τα πρόβατα κάνουν ηλικιακή βόσκηση. Στο εξωτερικό χτίστηκε βιομηχανία πάνω σε αυτό και εξάγονται αποτελέσματα από τη συμβίωση φωτοβολταϊκών και κτηνοτρόφων. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι και μπορούν να δημιουργηθούν ακόμη και καλλιέργειες χαμηλού ύψους μέσα στα φωτοβολταϊκά».
Με αυτή τη συνεργασία, ο επενδυτής κερδίζει από τη μείωση του κόστος κοπής των χόρτων και ο κτηνοτρόφος έχει μια έκταση προκειμένου να βοσκούν τα πρόβατά του. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη δράση, μέσω του Αλ. Σιαμπανόπουλου που κάνει μεταπτυχιακό στο αντικείμενο, θα ενταχθεί στο «Ερευνώ – Καινοτομώ» ώστε να εξαχθούν αποτελέσματα για το πώς επηρεάζει η ηλιακή βόσκηση την παραγωγικότητα του ζώου. Αυτό που θα αποδείξει το ερευνητικό πρόγραμμα, είναι ότι όταν ένα ζώο βοσκάει με ασφάλεια και εν συνεχεία κάθεται κάτω από τη σκιά το πάνελ, αυτό αυξάνει την παραγωγικότητά τους. Αυτό θα αποδειχθεί στην πράξη μέσω μετρήσεων.
Στο πλαίσιο των σχέσεων εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία, ο κτηνοτρόφος μπαίνει στο πάρκο με κλειδί και τα ζώα βοσκούν για κάποιες ώρες και ακολούθως μετά από 3-4 ώρες τα ζώα φεύγουν για τη μονάδα τους. Μάλιστα, τα πρόβατα είναι πολύ ήσυχα ζώα, σημειώνει ο ίδιος, κάτι που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ζημιών.
Η πρακτική της ηλιακής βόσκησης δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στην περιοχή, με τον κ. Σιαμπανόπουλο να λέει πως η ανάγκη της εταιρείας να μειώσει το κόστος τους οδήγησε σε μια διαδεδομένη πρακτική στην Ευρώπη, με τα ζώα να συμβιώνουν με τα ηλιακά πάρκα.
Ο ίδιος κατέληξε πως ανάλογες πρακτικές θα μπορούσαν να επιδοτηθούν από την πολιτεία, καθώς η δημιουργία άναρχων φωτοβοταϊκών δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνία, με την εν λόγω πρακτική να δίνει κίνητρα, ενώ ακόμη και η δυνατότητα επιδότησης για κτηνοτρόφους θα ήταν μια καλή λύση για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών.
Η καχυποψία σταμάτησε με την εν λόγω πρακτική, είπε τέλος ο κ. Σιαμπανόπουλος, λέγοντας πως πρόκειται για μικρούς παραγωγούς ενέργειας, σε μικρά χωράφια, οπότε και οδηγήθηκαν σε μια καλή συνεργασία.
Ανάλογη δράση γίνεται και στην Οινόη Κοζάνης, όπου και πέρυσι και φέτος γίνεται η εν λόγω πρακτική ηλιακής φόρτισης, σε συνεργασία με κτηνοτρόφους της περιοχής.