Πασχαλινό τραπέζι: Αυξημένο έως και 19,3% φέτος το κόστος – Διψήφιες ανατιμήσεις στα αμνοερίφια

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι καταναλωτές για το πασχαλινό τραπέζι, το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί φέτος από 89,04 έως 130,04 ευρώ για 6-8 άτομα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ).

Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές που θα κάνουν στις ίδιες αγορές με πέρυσι από αντίστοιχα καταστήματα, θα πρέπει να πληρώσουν από 16,3% έως 19,3% σε σύγκριση με το 2023, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν βάλει «φωτιά» στις τιμές.

Πού κυμαίνονται οι τιμές για το αμνοερίφια
Ενδεικτικά η τιμή στο αρνί κυμαίνεται στα 11,50 ευρώ/5 κίλα, καταγράφοντας αύξηση 15,1% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η τιμή για το κατσίκι κυμαίνεται στα 12,50 ευρώ/5 κίλα, παρουσιάζοντας αύξηση 25,1% συγκριτικά με το 2023.

Οι «πρωταθλητές» των αυξήσεων
Τσουχτερές είναι οι τιμές και σε άλλα βασικά είδη τροφίμων, με την κούρσα των ανατιμήσεων να οδηγούν το παρθένο ελαιόλαδο (αύξηση 45,2%), τα μήλα (+30,4%) και οι ντομάτες (+30,3%).

Ακολουθεί αναλυτικά το εύρος και η σύγκριση των τιμών για τα προϊόντα που συνθέτουν το πασχαλινό τραπέζι:

Σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ, το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους Πίνακες είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» αλλά κα στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Σημειώνεται ότι το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ πραγματοποίησε το διάστημα 26-29 Απριλίου 2024, ενδεικτική καταγραφή των τιμών πώλησης των προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, με τη μέθοδο της επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και διαμέσου τηλεφωνικής συνέντευξης για τη Θεσσαλονίκη. Όπως διευκρινίζεται από το Ινστιτούτο, η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο. Στην καταγραφή εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που διατίθενται με το καθεστώς των προσφορών (προωθητικών ενεργειών), ενώ για την αποτύπωση της μίας αντιπροσωπευτικής τιμής ανά προϊόν χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένοι (και μη) μέσοι όροι. Ο υπολογισμός του κόστους έγινε με βάσει ένα είδος κρέατος και κατά την εκτίμηση εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πρόγραμμα εκπαίδευσης στους Παράγοντες Άσκησης Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας

Το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει τους ανέργους που έχουν αποκτήσει Voucher κατάρτισης στο πρόγραμμα ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων και δεξιοτήτων οικονομικού εγγραμματισμού ότι

Read More »

Άκου να δεις… Ο Νίκος Κουρού μιλάει για την ταινία του «Δεν υπάρχει οξυγόνο» – Διαδικτυακή πρεμιέρα τη Δευτέρα του Πάσχα

Η εκπομπή «Άκου να δεις» με τη Μαρία Βαρνιτσιώτη φιλοξένησε τη Μ. Τρίτη τον σκηνοθέτη και ηθοποιό με καταγωγή από την Κοζάνη Νίκο Κουρού και

Read More »

Πασχαλινά δέματα αγάπης σε 111 οικογένειες της διπλανής πόρτας, από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης

Ολοκληρώθηκε για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης 16/4/25, από την κοινωνική ομάδα του Συλλόγου, η Πασχαλινή Δράση παράδοσης γιορτινών δεμάτων, σε 111

Read More »
X