Μείωση στο μισό της προμήθειας για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS και «πράσινο φως» για τη χορήγηση τερματικών μηχανημάτων πληρωμής σε 4.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατίθενται στη Βουλή.

Οι χρεώσεις μειώνονται για 3 χρόνια για συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών και αφορούν ποσά έως 10 ευρώ.
Με άλλη διάταξη ενεργοποιείται το μέτρο των τελών κυκλοφορίας με το μήνα για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να πάρουν πίσω τις πινακίδες για να κάνουν Πάσχα στο χωριό.

Αναλυτικότερα η τροπολογία προβλέπει τα εξής:
1. Επιβάλλονται χαμηλότερες προμήθειες στις συναλλαγές έως 10 ευρώ με κάρτες με το κόστος για τις επιχειρήσεις να μειώνεται στο μισό καθώς η μέση προμήθεια για τη χρήση POS πέφτει στο 0,5%. Το μέτρο δεν θα ισχύσεις για τις συναλλαγές σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, δηλαδή πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ παρά μόνο σε περίπτερα βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές αγορές, μικρά μαγαζιά εστίασης και εμπορίου που σήμερα δεν έχουν κανένα κέρδος από τις πωλήσεις προϊόντων λόγω της επιβάρυνσης για τη χρήση των POS.

Το «κούρεμα» θα αφορά συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας Για παράδειγμα η προμήθεια θα είναι μειωμένη για αγορές με πλαστικό χρήμα στον φούρνο της γειτονιάς αλλά για μεγάλη αντίστοιχη αλυσίδα. Το πλαφόν στο ποσοστό της χρέωσης θα είναι οριζόντιο και για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει «απαγορευτικό» στις επιμέρους χρεώσεις των παρόχων POS και των εταιριών (Mastercard, Visa).

2. Δίνεται λύση στο πρόβλημα για τις περίπου 4.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούν να προμηθευτούν POS καθώς έχουν οφειλές στις τράπεζες και βρίσκονται στη λίστα του Τειρεσία.

3. Παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να κάνουν άρση ακινησίας και πάρουν πίσω τις πινακίδες αφού προηγουμένως καταβάλλουν το ποσό των τελών που αναλογεί στο χρονικό διάστημα επανεκκίνησης το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λιγότερο από ένα μήνα. Έτσι εάν κάποιος «ξαναβγάλει στους δρόμους» το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής. Για παράδειγμα εάν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει 100 ευρώ (4/12).

Στο μεταξύ εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το υπουργείο Οικονομιών να αποκλείει κατηγορηματικά νέα παράταση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης ενώ η ΑΑΔΕ εντείνει και επεκτείνει τους ελέγχους και μέχρι στιγμής έχει επιβάλλει πάνω από 30 πρόστιμα σε εταιρίες με τζίρο άνω του ενός 1 εκατ. ευρώ που φθάνουν έως 20.000 ευρώ ενώ στο επίκεντρο των ελεγκτών βρίσκονται και οι 35 κλάδοι των επαγγελματιών (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα, ψιλικατζίδικα κα.) οι οποίοι από την 1η Απριλίου 2024 θα πρέπει να διαθέτουν POS.

Το μέτρο εφαρμόζεται για:

Παντοπωλεία και «mini markets»,
Πρακτορεία τύπου και περίπτερα,
Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες,
Είδη καπνιστών, καπνοπωλεία,
Αρτοποιεία,
Ταξί,
Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών,
Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων,
Στεγνοκαθαριστήρια,
Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων,
Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων
Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων,
Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα,
Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων,
Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών).
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα
Με άλλη διάταξη ενεργοποιείται από αύριο το μέτρο των τελών κυκλοφορίας με το μήνα για όσους θέλουν να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους.

Βασική προϋπόθεση είναι να καταβάλλουν το ύψος των τελών που αναλογεί στο χρονικό διάστημα επανεκκίνησης το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λιγότερο από ένα μήνα.

πηγή

X