Στις 25 Μαΐου του 1980, η ομάδα της Καστοριάς κέρδισε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που διεξήχθη στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Ηρακλή της Θεσσαλονίκης με σκορ 5 – 2, κατορθώνοντας με αυτόν τον τρόπο να γίνει η πρώτη ομάδα της επαρχίας που κατακτούσε  κάποιον τίτλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η νίκη αυτή ωστόσο συνεπαγόταν και μια ακόμα πρωτιά: η Καστοριά γινόταν η πρώτη – και μοναδική μέχρι τις μέρες μας – ποδοσφαιρική ομάδα της Δυτικής Μακεδονίας που συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η διοργάνωση αυτή ήταν το Κύπελλο Κυπελλούχων της UEFA (καταργήθηκε το 1999) στο οποίο συμμετείχαν όσες ευρωπαϊκές ομάδες είχαν κατακτήσει το Κύπελλο στις χώρες τους.

Αντίπαλος, η κάτοχος του Κυπέλλου της ενωμένης Σοβιετικής Ένωσης, Δυναμό Τιφλίδας. Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στις 17 Σεπτεμβρίου του 1980 στο Καυτατζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης – μιας και το γήπεδο της Καστοριάς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της UEFA – μπροστά σε 20.000 θεατές. H Καστοριά κατόρθωσε να πάρει την ισοπαλία απέναντι σε έναν όχι και τόσο εύκολο αντίπαλο.

Ο επαναληπτικός της 1ης Οκτωβρίου του 1980 ήταν σαφώς πιο δύσκολη υπόθεση. Η Καστοριά μπροστά σε 30.000 Γεωργιανούς ηττήθηκε με 2-0 και αποχαιρέτησε πρόωρα τη διοργάνωση, κατόρθωσε ωστόσο να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα της στην ιστορία αφού μέχρι και τις μέρες μας αποτελεί την μοναδική ποδοσφαιρική ομάδα της Δυτικής Μακεδονίας που έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Στην κατοχή μας βρέθηκε το πρόγραμμα του επαναληπτικού αγώνα. Πλήρως γραμμένο στη γεωργιανή γλώσσα, αναφέρει στο εξώφυλλο τα ονόματα των ομάδων, την ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα (01.10.1980) και το όνομα της διοργάνωσης. Πάνω αριστερά, το σήμα της UEFA. Στο εσώφυλλο, η διοίκηση της Δυναμό καλωσορίζει τους Έλληνες ποδοσφαιριστές με μια λιτή ανακοίνωση στα ελληνικά: «Οι φίλαθλοι της Τιφλίδας χαιρετούν τους Έλληνες ποδοσφαιριστές!». Το άγαλμα που απεικονίζεται αριστερά της ανακοίνωσης είναι η «Μητέρα των Γεωργιανών» μια κατασκευή ύψους είκοσι μέτρων που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά τοπόσημα της γεωργιανής πρωτεύουσας. Στην επόμενη σελίδα ακολουθεί μια μικρή παράγραφος –  αφιέρωμα στην Ελλάδα με την φωτογραφία του Παρθενώνα στο κάτω μέρος. Επίσης, παρατίθενται τα αποτελέσματα του πρώτου σκέλους του πρώτου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων και στο τέλος οι συνθέσεις των ομάδων.

Τιμής ένεκεν να αναφέρουμε ότι η Καστοριά εκείνο το βράδυ αγωνίστηκε στην Τιφλίδα με τους:

Αθανάσιο Ερμίδη

Λάζαρο Αλεξιάδη

Λάζαρο Καλαϊτζίδη

Ευριπίδη Περγαμηνό

Ζόραν Μπάμποβιτς

Γρηγόρη Παπαβασιλείου

Γεώργιο Παράσχο

Δημήτριο Τσιρώνη

Γιάννη Διντσίκο

Θωμά Λιόλιο

Ανδρέα Βοϊτσίδη

Προπονητής: Δημήτριος Τσίμας

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί σημαντικό τεκμήριο για την αθλητική ιστορία της περιοχής, αφού μνημονεύει την μοναδική παρουσία ποδοσφαιρικής ομάδας της Δυτικής Μακεδονίας στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Ευχόμαστε, ο αθλητισμός της περιοχής μας να ζήσει ανάλογες στιγμές και στο μέλλον!

Από το αρχείο του Θόδωρου Πασσαλίδη

X