Η Dioscurides σας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι προς μια ισορροπημένη και υγιεινή ζωή, στο πλαίσιο της καμπάνιας “Healthy Talks by Dioscurides” στην εκπομπή Ραδιοεφημερίδα της Αναστασίας Κοτζακόλιου, με slogan: «ΒαδίΖΟΥΜΕ με Ισορροπία…ΚερδίΖΟΥΜΕ Υγεία» Πρώτος καλεσμένος ο CEO της Dioscurides και Παθολόγος κ. Τζιμίκας Στέργιος.

Ο ίδιος ερωτηθείς αν περίμενε την εξέλιξη της εταιρείας που ο ίδιος έφτιαξε, σημείωσε πως αν έχεις στόχους μπορείς να πετύχεις τα πάντα, λέγοντας πως το μυστικό είναι η συνεργασία με πολλούς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (χημικοί, χημικοί μηχανικοί, κ.α.).

Πλέον διαπιστώνεται και μια στροφή του κόσμου σε ένα άλλο μοτίβο, με τον κ. Τζιμίκα να λέει πως ο άνθρωπος από απαρχή του κόσμου έψαχνε φάρμακα στη φύση και στα βότανα. Εδώ και χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τα ίδια βότανα, λέει, σημειώνοντας πως όταν οι ουσίες αυτές τις παράγει η φύση είναι πιο δραστικά.

Χαρακτήρισε τον τόπο μας «γωνιακό οικόπεδο» και ευλογημένο τόπο, στον οποίο ευδοκιμούν 750 από τα 800 βότανα, αρωματικά ή φαρμακευτικά φυτά παγκοσμίως. Η Δυτική Μακεδονία έχει πάνω από 300 – 330 εξ αυτών, με τον κ. Τζιμίκα να σημειώνει πως έχει μεγάλο πλούτο και δεν τον έχουν εκμεταλλευτεί, λέγοντας πως αξίζει να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα και τρόφιμα σε αυτόν τον τομέα.

Αναφέρθηκε στην αξία της διατροφής στην υγεία και στο πόσο μπορεί η καλή διατροφή να παρέμβει θετικά στην υγεία του ανθρώπου, καθυστερώντας ότι είναι γραμμένο μέσα στο DNA του ανθρώπου.

Αναφέρθηκε στο τι είναι οι ελεύθερες ρίζες ,  πως επηρεάζουν τον οργανισμό και τι προκαλούν στον άνθρωπο. Όταν είναι περισσότερες οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μιλάμε για οξειδωτικό stress, ενώ όπως είπε ο κ. Τζιμίκας πολύ σημαντικές είναι οι πολυφαινόλες, εξηγώντας τι είναι και πως μπορεί ο άνθρωπος να τις εκμεταλλεύεται για να έχει υγεία, καθώς έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση.

Φάρμακο για τις πολυφαινόλες δεν έχει παραχθεί, παρά μόνο ευδοκιμούν στη φύση. Ο Δυτικός κόσμος έχει οξειδοτικό stress που προκαλείται από τροφές με συντηριτικά, μολυσμένο περιβάλλον, κάπνισμα και κατάχρηση σε αλκοόλ.

Φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά, αλλά και βότανα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες. Ιδίως στα βότανα, ρίγανη, μελισσόχορτο, θυμάρι και φασκόμηλο είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και η ένταξή τους στη διατροφή αποτελεί δώρο στην υγεία.  Τα εν λόγω πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο, στις ενδεδειγμένες ποσότητες, σημειώνει επίσης, λέγοντας ωστόσο πως θα πρέπει κανείς να καταναλώνει εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες.

Τέλος αναφέρθηκε στο μυστικό της μεσογειακής διατροφής που είναι οι πολυφαινόλες, αλλά και στα βιολειτουργικά τρόφιμα ή ροφήματα. Μάλιστα αναφέρθηκε και στο σοκολατάκι που έλαβαν ασθενείς του Μποδοσάκειου, βλέποντας τα οφέλη στον οργανισμό τους.

X