Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην παραδοσιακή ραφή Ειδικών Στολών ο Εμμανουήλ Παυλίδης , ο οποίος είναι ο τελευταίος Ράφτης της Χειροποίητης Τέχνης που δυστυχώς, όπως μας είπε , δεν θα έχει συνεχιστές .

Τον συναντήσαμε στο εργαστήριό του , στην Άψαλο Αριδαίας στον ιδιόκτητο χώρο του , ανάμεσα στις πολλές μηχανές και τις διάφορες Στολές ανδρών και γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Στρατού, Πυροσβεστικής , Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και Φιλαρμονικής) όπου εργάζεται καθημερινά ράβοντας ή επιδιορθώνοντας ειδικές στολές.

Ο κ. Παυλίδης είναι “επιστήμονας” στο είδος του φροντίζοντας όπως λέει ο ίδιος, η κάθε στολή να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του πελάτη , επιστρατεύοντας την πολύχρονη πείρα του στον τομέα Κοπής- Ραφής Στολών, βάζει τη “φραγίδα” του, αποδεικνύοντας την άριστη γνώση του.

Σε μία εποχή που όλα γίνονται πλέον από τις μηχανές, εκείνος έμεινε πιστός στην παραδοσιακή τέχνη ραφής από το ξεκίνημα του έως σήμερα, χρησιμοποιώντας ποιοτικά υλικά με σεβασμό πάντα στους πελάτες του .

Αποκαλύπτοντας τα “μυστικά” της τεχνικής του επισημαίνει ότι ” οι Ειδικές Στολές ράβονται με δεξιοτεχνία και και με μεγάλη προσοχή στα μέτρα των ενδιαφερομένων, διασφαλίζοντας την ιδανική εφαρμογή του ενδύματος αλλά και την ανθεκτικότητα στην καθημερινή χρήση και στο χρόνο” .

Εκφράζει τις ευχαριστίες του για την εμπιστοσύνη που του δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια οι Ένστολοι πελάτες του από όλη την Ελλάδα, αλλά και την επιθυμία του να δημιουργηθεί ένας “Μουσιακός Χώρος” , όπου θα φιλοξενούνται οι χειροποίητες παραδοσιακές Στολές που διαθέτει, καθώς κυνδυνεύει να “χαθεί” το επάγγελμα της χειροποίητης Τέχνης Είδικού Ράφτη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συνεχιστές .

Οι χειροποίητες Ειδικές Στολές “ΠΑΥΛΙΔΗΣ” πρέπει να διασωθούν, καθώς αποτελούν πολιτισμικό στοιχείο της ιστορικής Αψάλου!

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

X