Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιάννη Μητλιάγκα, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Κοζάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο κομμάτι των εξαγωγών, το οποίο όπως τόνισε, είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του ΕΒΕ Κοζάνης.

Αρχικά, αναφέρθηκε στην παράταση που δόθηκε για την προθεσμία υποβολής των επενδυτικών σχεδίων για τα προγράμματα του ΔΑΜ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λέγοντας πως υπήρχε αίτημα σχεδόν από το σύνολο των επιμελητηρίων της χώρας για παράταση, ώστε να γίνονται αποδεκτά και τα υπόλοιπα για την ιδία συμμετοχή των τραπεζικών λογαριασμών ως το τέλος Απριλίου. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν αίτηση, με τον κ. Μητλιάγκα να κάνει λόγο για μια σωστή πράξη, ενώ το πρόγραμμα βαίνει σε ολοκλήρωση.

Ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό των εν λόγω προγραμμάτων και αν επαρκεί, ο κ. Μητλιάγκας τόνισε πως αρχικά το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, ακολούθως κάποια κριτήρια επιλεξιμότητας οδήγησαν αρκετές στο να μην υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια, ενώ ακούγεται πως υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση στην Κοζάνη και μικρότερη στους τρεις νομούς. Τα αποτελέσματα, η πιο αισιόδοξη εκτίμηση κάνει λόγο για τέλη Ιουλίου, ενώ μπορεί και να ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

Για την ημερίδα που έγινε για τις εξαγωγές, ο ίδιος απάντησε πως οι εξαγωγές κερδίζουν καλύτερη τιμή και διευρύνουν το προϊόν, αλλά «η εξαγωγές είναι μονόδρομος για τη Δυτική Μακεδονία», όπως είπε χαρακτηριστικά. Το επιμελητήριο αφουγκράστηκε την ανάγκη για την εν λόγω εκδήλωση, ενώ το επίπεδο των ομιλητών ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, όπως είπε.

Σκέψη του ΕΒΕ είναι οι εν λόγω εκδηλώσεις να γίνονται κλαδικές (για τρόφιμα, ποτά κ.ο.κ.), συμπλήρωσε. Τόνισε πως το κοινό που σχετίζεται με τις εξαγωγές δεν είναι ευρύ, αλλά το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Η εκδήλωση άγγιξε θέματα όπως από την αρχική σκέψη εξαγωγών για μια επιχείρηση, μέχρι και εξαγωγές στις τρίτες χώρες.

Επόμενο βήμα είναι η συνδιοργάνωση έκθεσης – συνεδρίου για τα ενεργειακά, διοργανώνεται από τη Helexpo ΔΕΘ, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και συνδιοργανωτής είναι το Επιμελητήριο Κοζάνης και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων. «Το διήμερο αυτό η ενεργειακή καρδιά των Βαλκανίων και της Ευρώπης θα χτυπά στην Κοζάνη, γιατί η περιοχή θα κρατήσει τον ενεργειακό της χαρακτήρα και θα δει τις τάσεις και τις προοπτικές στον τομέα της ενέργειας, μέσα από τις νέες και καθαρές τεχνολογίες», είπε επίσης. Ακόμη, για πρώτη φορά η ΔΕΘ έρχεται Κοζάνη και βγαίνει εκτός Θεσσαλονίκης, κάτι που ενισχύει και την περιοχή και τον ρόλο του στην περιοχή, σημείωσε, λέγοντας πως ανοίξει ένας δρόμος συνεργασίας του ΕΒΕ με τη Helexpo, εκφράζοντας την ελπίδα να μείνει η εν λόγω δράση στην περιοχή και να επαναλαμβάνεται ανά διετία.

 

X