Μια αξέχαστη εμπειρία έζησαν οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας «Αντώνιος Κεραμόπουλλος», ως μέλη του προγράμματος “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, συμμετέχοντας στις εργασίες της Euroscola στις 11 Απριλίου 2024. Η επιτυχημένη πορεία του προγράμματος κατά τη διάρκεια του 2022-23, απέσπασε τιμητική πρόσκληση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παρουσία τους στο Στρασβούργο.

Εκεί, οι μαθητές, μαζί με εκπαιδευτικούς, παρακολούθησαν δια ζώσης εργασίες με θέμα “Μια Ευρώπη Ίσων Ευκαιριών: Η Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Γυναικών και της Ισότητας Φύλων”.

Συμμετέχοντας σε προσομοίωση ολομέλειας στο Ημικύκλιο του Κοινοβουλίου, συνομίλησαν με συνομηλίκους από άλλα σχολεία της Ευρώπης και ευαισθητοποιήθηκαν για ζητήματα ισότητας και κατοχύρωσης ίσων ευκαιριών. Είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον χαιρετισμό της Προέδρου του ΕΚ, Roberta Metsola, και να συνομιλήσουν με τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Παπαδημούλη, για θέματα, μεταξύ άλλων, προστασίας περιβάλλοντος και ισότητας. Το βήμα πήραν οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, υποβάλλοντας ερωτήματα και καταθέτοντας προτάσεις-θέσεις.

Μέσα από ερωτήσεις, προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο, οι μαθητές εξέφρασαν προβληματισμούς και ανησυχίες για το μέλλον της Ευρώπης, τονίζοντας την αναγκαιότητα της ενεργής συμμετοχής στις επικείμενες ευρωεκλογές ως τον μοναδικό δρόμο για την συνδιαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος και την χάραξη κατεύθυνσης της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Στο Innovation Lab, με τον Henry Wasung, Γραμματέα της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα Φύλων, συζήτησαν για τα δικαιώματα της γυναίκας και τις ευρωπαϊκές δράσεις για την κατοχύρωσή τους. Κοινή πεποίθηση και αίτημα των μαθητών ήταν η ενίσχυση της Ευρώπης ως πυλώνα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστάτη των θυμάτων της όποιας μορφής βίας. Συμμετείχαν σε εργαστήρια, αντάλλαξαν απόψεις με μαθητές-πρέσβεις άλλων κρατών, και διατύπωσαν κριτικές και εποικοδομητικές σκέψεις σε ένα debate με θέμα την ισότητα των φύλων.

Η συνεδρία ολοκληρώθηκε με απονομή βεβαιώσεων συμμετοχής και άφησε στους μαθητές και εκπαιδευτικούς τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε επιστέγασμα των δράσεων του προγράμματος “Σχολεία-Πρέσβεις”, υλοποιώντας τον στόχο της εξοικείωσης των μαθητών με τους θεσμούς της ΕΕ. Παράλληλα, ενίσχυσε την ευρωπαϊκή δημοκρατική συνείδηση των μελλοντικών πολιτών, αναδεικνύοντας την αξία της σύγκλισης και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ευρωπαϊκών προκλήσεων.

Μέσα στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και στα κοινοβουλευτικά έδρανα, οι μαθητές διδάχθηκαν μαθήματα δημοκρατίας, αλληλεγγύης, διαλόγου και υγιούς ανταγωνισμού.

Η συμμετοχή στη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους, αφήνοντας άσβηστα ίχνη και πυροδοτώντας το ενδιαφέρον για ενεργή ενασχόληση με τα ευρωπαϊκά πολιτικά δρώμενα, ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών.

ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ

X