Μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την νέα μονάδα παραγωγής οργανικών μπαταριών που σχεδιάζει η εταιρεία CMBlu Greece, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της CMBlu Constantin Eis σε συνάντηση με δημοσιογράφους, «συνοδεύομενος» από CEO της CMBlu Greece Γιώργο Πατεράκη και τον ιδρυτή της μητρικής εταιρείας Dr. Peter Geigle.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της μονάδας προχωράει κανονικά με την διοίκηση της εταιρείας να βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο για το κομμάτι της χρηματοδότησης όσο και για το κομμάτι της εύρεσης εταίρου.

Αναλυτικότερα, το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 70 εκατ. ευρώ με την διοίκηση να βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση εχθές – προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, ιδανικά στο 60% του αρχικού συνολικού επενδεδυμένου κεφαλαίου, χωρίς βέβαια ακόμη να έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις. Σε ανάλογο στάδιο βρίσκεται ως προς την αναζήτηση εταίρου, όπου εδώ εστιάζει κυρίως σε εταιρείες από τον κλάδο της βιομηχανίας, δεδομένου ότι βάσει αντικειμένου μπορούν να καλύψουν ολόπλευρα το εν λόγω εγχείρημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόθεση της διοίκησης είναι η διάθεση των μπαταριών στην ελληνική αγορά και στην αγορά των Βαλκανίων, γι αυτό και επιδιώκεται η μονάδα να δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και κοντά στη Θεσσαλονίκη, ώστε να βρίσκεται κοντά στις βασικές υποδομές logistics που υπάρχουν. Η δυναμικότητα του εργοστασίου προβλέπεται να είναι 4GWh. Η κατασκευή της μονάδας προσδιορίζεται για το 2025, όπως και η έναρξη λειτουργίας, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για κάποια σύνθετη, από άποψη τεχνικής, υποδομή. Να αναφέρουμε ακόμη ότι η βασική στόχευση του εγχειρήματος αφορά στην δημιουργία μπαταριών για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα κι όχι τόσο η παραγωγή μπαταριών για άλλες χρήσεις, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροκίνηση.

Η τεχνολογία Organic SolidFlow συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μπαταριών στερεάς κατάστασης και των μπαταριών ροής: Διαθέτουν παρόμοια ενεργειακή πυκνότητα και επιδόσεις με τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν μεμονωμένα όσον αφορά τις επιδόσεις και τη χωρητικότητα. Επιπλέον, είναι μη εύφλεκτες, δεν εκρήγνυται, είναι σχεδόν πλήρως ανακυκλώσιμες και οι απαιτούμενες πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες, γεγονός που τις καθιστά το ιδανικό μέσο για μεγάλα στατικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Η CMBlu Energy, με έδρα στο Alzenau της Γερμανίας, έκανε την εμφάνισή της το 2011. Έχει κερδίσει χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ από την ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας και κατασκευών Strabag, αυξάνει την παραγωγή της και έχει συμβόλαια με μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Αναπτύσσει και παράγει μπαταρίες υψηλής απόδοσης και τα συστήματά της είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, απαλλαγμένα από σπάνια μέταλλα, ενώ μπορούν να αποθηκεύουν και να παρέχουν ενέργεια για 2-3 φορές περισσότερο χρόνο ανά κύκλο απ’ ό,τι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες αναπτύσσονται για τετράωρη διάρκεια, ιδίως στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Αριζόνα και η Καλιφόρνια.

πηγή

X