Αλλαγή στο σκηνικό του καιρού από σήμερα καθώς ένα πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων θα επηρεάσει της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας τις βροχές και καταιγίδες, τους ισχυρούς έως θυελλώδεις νότιους ανέμους στο Αιγαίο, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Πιο αναλυτικά, βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες αναμένονται το μεσημέρι στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στην Κρήτη και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων (κυρίως μικρού μεγέθους) υπάρχει κυρίως στα βόρεια, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στο Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο. Κατά της νύχτας προς Πέμπτη 18/04 τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θράκη, στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και στα ορεινά των δυτικών και νοτίων ηπειρωτικών, παρουσιάζοντας παράλληλα σημαντική εξασθένηση.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για σήμερα κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Στον χάρτη της Εικόνας 1 παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος υετού σε χιλιοστά που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης 17/04.

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς σε Δ.Μακεδονία – Θυελλώδεις νοτιάδες και λασποβροχές

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σταδιακά και θα φτάνουν κατά τόπους τα 7-8 μποφόρ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη 18/04 θα στραφούν σε δυτικούς έως 6-7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 4 μποφόρ έως το μεσημέρι της Τετάρτης 17/04 οπότε θα γίνουν δυτικοί έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει κατά τόπους τους 8 έως 10 °C ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 4 έως 8 °C υποχωρώντας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στον χάρτη παρουσιάζεται η αναμενόμενη πτώση της μέγιστης θερμοκρασίας την Τετάρτη 17/04.

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς σε Δ.Μακεδονία – Θυελλώδεις νοτιάδες και λασποβροχές

Τέλος οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και κατά τόπους θα σημειωθούν λασποβροχές.

Κολυδάς: Έρχεται διπλή διαταραχή

Δύο διαταραχές θα επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες ημερες, σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά.

«Παρότι δεν θα είναι ακραία τα φαινόμενα, καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί ειδικά στα δυτικά και τα βόρεια» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.

Όπως τονίζει, η πρώτη διαταραχή θα είναι Τετάρτη προς Πέμπτη και η δεύτερη Παρασκευή προς Σάββατο. «Παρότι ο δείκτης βροχοπτώσεων EFI (Extreme Forecast Index) δεν λαμβάνει ιδιαίτερα αυξημένες τιμές, χρειάζεται σχετική προσοχή στις περιοχές όπου οι αποχρώσεις του πορτοκαλί χρώματος είναι πιο έντονες» υπογραμμίζει.

Αναλυτικά η ανάρτηση του διευθυντή της ΕΜΥ:

«Δύο διαταραχές θα μας επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες, η πρώτη Τετάρτη προς Πέμπτη και η δεύτερη Παρασκευή προς Σάββατο. Παρότι ο δείκτης βροχοπτώσεων EFI (Extreme Forecast Index) δεν λαμβάνει ιδιαίτερα αυξημένες τιμές, χρειάζεται σχετική προσοχή στις περιοχές όπου οι αποχρώσεις του πορτοκαλί χρώματος είναι πιο έντονες.

Λίγα θα είναι τα χιόνια Παρασκευή και Σάββατο, σε μεγάλα μόνο υψόμετρα, στα Κεντρικά και Βόρεια. Αρκούν όμως για να επιβεβαιωθεί-έστω και στο περίπου- η παροιμία “και στ’ Απριλιού τις 18″…».

Ο καιρος σήμερα

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων (κυρίως μικρού μεγέθους) υπάρχει κυρίως στα βόρεια, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και κατά τόπους θα σημειωθούν λασποβροχές.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 14 έως 25, στην Ήπειρο από 10 έως 21, στη Θεσσαλία από 16 έως 25, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο από 12 έως 26, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 20, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 27, στις Κυκλάδες από 17 έως 24, στα Δωδεκάνησα από 17 έως 24 και στην Κρήτη από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

πηγή

X