Όσοι εκτιμούσαν πως η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου ήταν το φαβορί για να κερδίσει τη θέση της υποψήφιας ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στη Δυτική Μακεδονία δικαιώθηκαν τελικά.
Η πρώην Βουλευτής Καστοριάς και πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναδείχτηκε πρώτη σε ψήφους στις προκριματικές εκλογές του κόμματος της επικρατώντας των άλλων υποψηφίων που ήταν ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλιδης, ο δικηγόρος από το Νεστόριο κ. Γιώργος Ντίνης και η κ. Βασιλική Γκάσταρη, Ιατρός- Αιματολόγος, που είχε κατέλθει ως υποψήφια βουλευτής στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης στις διπλές εκλογές του 2023.
***
Έτσι, αναμένεται να εκπροσωπήσει τη Δυτική Μακεδονία στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Τελιγιορίδου θα είναι η μοναδική υποψήφια ευρωβουλευτής απ’ τη Δυτική Μακεδονία καθώς όπως έχει αποφασιστεί σ’ αυτό θα συμμετάσχουν οι 35 που εκλέχτηκαν στις προκριματικές εκλογές από τις Περιφέρειες της χώρας, ως εξής:
Από την Αττική 12 υποψήφιοι/ ες, από τους απόδημους 2, από την Κεντρική Μακεδονία 4, τη Θεσσαλία 3, τη Δυτική Ελλάδα 3, την Κρήτη 2, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2 και από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, το Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο από ένας/ μια υποψήφιος/ α.
Για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 42, συνολικά, υποψηφίων, πέντε ακόμα θα επιλεγούν απευθείας από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κ. Στέφανο Κασσελάκη και οι άλλοι δύο θα είναι οι σημερινοί ευρωβουλευτές του κόμματος η κ. Έλενα Κουντουρά και ο κ. Κώστας Αρβανίτης.
Οπότε θα έχουμε μόνο μια υποψήφια για την ευρωβουλή του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή μας, εκτός και αν γίνει η έκπληξη και στους πέντε που θα ανακοινώσει ο κ. Κασσελάκης υπάρξει και άλλος Δυτικομακεδόνας.
Ενισχύει το ψηφοδέλτιο της στη Δυτ. Μακεδονία η Ν. Δ.
Μετά την κ. Πίστη Κρυσταλλίδου που έχει ανακοινωθεί εδώ και μέρες, η Νέα Δημοκρατία πρόσθεσε στο ευρωψηφοδέλτιο της έναν ακόμα υποψήφιο ευρωβουλευτή από την περιοχή μας, τον κ. Γιώργο Δακή.
Ο πρώην Νομάρχης Κοζάνης και πρώην Περιφερειάρχης που ήταν υποψήφιος βουλευτής στις διπλές εκλογές του 2023, είναι μια υποψηφιότητα που είχε ακουστεί και γραφτεί προ ημερών και τελικά αποφασίστηκε.
***
Αν δεν κάνουμε λάθος, είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία ρίχνει στη μάχη των ευρωεκλογών δύο πολιτικά στελέχη της από την περιοχή μας.
Έτσι, ενισχύει το ευρωψηφοδέλτιο της στη Δυτική Μακεδονία ελπίζοντας να καταφέρει να συγκρατήσει αυτό που δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης για όλη τη Μακεδονία.
Πως σημειώνει απώλειες, κυρίως προς τα δεξιά της, οι οποίες μόνο αμελητέες δεν φαίνεται να είναι.
***
Οπότε, οι δύο υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Κρυσταλλίδου και ο κ. Δακής, εκτός από τον αγώνα που θα έχουν να κάνουν στην προσπάθεια τους να εκλεγούν, ένας αγώνας οπωσδήποτε δύσκολος καθώς οι ευρωβουλευτές για να φτάσουν στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου δεν θα πρέπει να ψηφιστούν μόνο από τις Περιφέρειες τους αλλά απ’ όλη τη χώρα, θα επωμιστούν και το βάρος του να συγκρατήσουν όσο περισσότερο μπορέσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος τους και να περιορίσουν στο μέτρο του δυνατού τις διαρροές που φαίνεται να υπάρχουν.

Φτάσαμε αισίως τις επτά υποψηφιότητες!
Αν δεν κάνουμε λάθος πρόκειται για ρεκόρ.
Είναι η πρώτη φορά που η Δυτική Μακεδονία θα έχει επτά υποψήφιους ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα βρίσκονται στα ευρωψηφοδέλτια έξη κομμάτων.
***
Οι πιο… φρέσκοι υποψήφιοι ο κ. Γιώργος Δακής με τη Νέα Δημοκρατία, η κ. Τίνα Κουζιάκη, Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης, με το ΚΚΕ και φυσικά η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων της κ. Μαρκογιαννάκη (ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής) της κ. Κρυσταλλίδου (Νέα Δημοκρατία), του κ. Κοσματόπουλου (κόμμα ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ) και του κ. Ιωαννίδη (κόμμα ΚΟΣΜΟΣ).
***
Θα μείνουμε άραγε σ’ αυτούς τους επτά ή θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες από άλλους πολιτικούς χώρους.
Δεν αποκλείεται…
Εξάλλου χρόνος υπάρχει ακόμα.

X