Στην ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2024 προχώρησε κατά πλειοψηφία και με τη μη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης ο δήμος Εορδαίας, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας.  Τα έσοδα – έξοδα του προϋπολογισμού έτους 2024 ύστερα από τις αλλαγές που έγιναν ανέρχονται στο ύψος 78.743.707,19 ευρώ

Για έναν προϋπολογισμό που έχει την ιδιαιτερότητα να απορροφά δύο δημοτικές επιχειρήσεις, για πρώτη φορά, έκανε λόγο μεταξύ άλλων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Ορφανίδης, σημειώνοντας ότι ο δήμος ανέλαβε όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Ο ίδιος έκανε  λόγο για έναν προϋπολογισμό που πρέπει να είναι ρεαλιστικός ισοσκελισμένος, με έμφαση σε έργα στην πόλη και στις κοινότητες, περιγράφοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης από τη Λαϊκή Συσπείρωση Πέτρος Ταταρίδης, έκανε λόγο για έναν πλήρως αντιλαϊκό, επέκταση του λαϊκού, λέγοντας πως φορολογείται ο πολίτης για να έχει παροχές που πληρώνει ξανά και ξανά. Έθεσε το θέμα της απολιγνιτοποίησης, ενώ είπε με έμφαση πως ο δήμος είναι από τους τελευταίους που ψηφίζουν προϋπολογισμό.

Εξηγήσεις για μια σειρά θεμάτων έδωσε ο αντιδήμαρχος Νίκος Φουρκιώτης, λέγοντας πως ο δήμος άργησε στην ψήφισή του, λέγοντας πως αυτό έγινε λόγω των συγκυριών, αναφερόμενος σε μια σειρά σημαντικών έργων όπως οι παιδικές χαρές, το έργο στο πάρκο εκτάκτων αναγκών, έργα οδοποιίας κ.α.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό που πρέπει να είναι ρεαλιστικό και δίκαιο  αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι όσο υπάρχει υποχρηματοδότηση και το προσωπικό είναι μειωμένο στους δήμους.  «Με υποστελεχωμένες υπηρεσίες δεν μπορούμε να έχουμε συνέπεια και συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά., σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει μια κοινωνική δικαιοσύνη.

Κατέληξε λέγοντας ότι : «Οι προϋπολογισμοί δεν είναι μόνο νούμερα, οι προϋπολογισμοί είναι δράσεις, είναι υλοποίηση, είναι να ακούμε την κοινωνία και να συμπράττουμε με ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη παντού».

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σημαντικά έργα για το δήμο, έργα ανάπλασης, οδοποιίας, συντηρήσεις, αντιπλημμυρικά έργα, έργα στην σχολική κοινότητα, συντηρήσεις, ανακατασκευές, εκπονήσεις μελετών, έργα οδοποιίας κ.α.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε επίσης κατά πλειοψηφία το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης του δήμου, με εισηγητή επίσης τον κ. Ορφανίδη.

X