Δεν υπάρχει καμία επίσημη οδηγία για την απαγόρευση σχολικών εκδρομών προς Ήπειρο ή άλλες περιοχές που συμπεριλαμβάνουν στη διαδρομή τους τη σήραγγα του Ανήλιου στην Εγνατία οδό.

Τα παραπάνω διευκρινίζει η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βασιλική Βόντσα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αναστάτωση που υπάρχει και στη σχολική κοινότητα, σε συνέχεια  των σοβαρών καταγγελιών  του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη για ελλιπή  συντήρηση στη Σήραγγα της Κατάρας στην Εγνατία οδό, καταγγελίες που σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσαν αίσθηση.

Τα σχολεία της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιούν κατά κύριο λόγο μονοήμερες εκδρομές στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, ενώ άλλα σχολεία κάνουν εκδρομές σε προορισμούς όπως η Κέρκυρα αλλά και αλλού (και διέρχονται από τον δρόμο).

Δεν αποκλείεται, πάντως, λόγω ανησυχίας γονέων και μαθητικής κοινότητας να αναβάλλονται εκδρομές προς τον εν λόγω προορισμό και να επιλέγεται, τελικά, άλλο μέρος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για αναβολή εκδρομής από σχολείο της Πτολεμαΐδας (ένα τουλάχιστον προγραμματίζει εκδρομή προς Ιωάννινα, ενώ ακόμη ένα επέστρεψε αυτές τις ημέρες από εκδρομή που χρησιμοποίησε τον εν λόγω δρόμο, κατά πληροφορίες).

Σε συνέντευξή της διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς Ευγενίας Μαρνέρη στο Ράδιο ΑΝΤΕΝΝΕΣ 93,6 ανέφερε πάντως, πως προγραμματίζεται εκδρομή από σχολείο της Καστοριάς προς Κέρκυρα και εξετάζεται εναλλακτική διαδρομή.

«Αν υπήρχε πραγματικός κίνδυνος θα μας είχαν ενημερώσει και τις σχολικές μονάδες και όλο τον κόσμο, παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα βάλουμε τα παιδιά σε τέτοιο κίνδυνο για αυτό και η προσωπική μου άποψη είναι τα παιδιά να διέλθουν από όλο δρόμο. Σε κάθε περίπτωση θα επικοινωνήσουμε με την Περιφέρεια Ηπείρου», είπε μεταξύ άλλων η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Καστοριάς.

X